Единайста научна конференция по онкология ще бъде проведена във втората половина на месец юни тази година. Участие ще вземат водещи специалисти от Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в София, както и онколози от цялата страна. Националните онкологични конференции са традиция и запазена марка на лечебното заведение, като основен носител на идеите и акцентите са екипите на УСБАЛО, компетентни в различните сфери на онкологичната наука и практика.

При спазването на всички противопидемични мерки, с провеждането на хибридни форми на участие – присъствено или онлайн, в дните от 18 до 20 юни в комплекса „Риу Правец” ще бъде гарантирана оптимална среда за научни дискусии, за колегиални срещи и нови приятелства.

Организационният комитет, председателстван от д-р Стефан Константинов - изпълнителен директор на УСБАЛО, е подготвил атрактивна и полезна програма, в която доминират научният диалог и неформалните срещи между колеги-онколози.

Форумът ще обедини специалистите от цялата страна с идеята, обменяйки полезна информация и опит от своята практика, да допринесем за развитието на цялата специалност в България”, отбелязва в приветствието си към онкологичната колегия д-р Константинов.

Мисията на събитието е да посрещне интереса и нуждите от нови знания на всички участници и да представи най-интересното, полезното и актуалното от света на онкологията.”

 

Evromelanoma

Шестнайстата Национална кампания за профилактика на рака на кожата „Евромеланома 2021” приключи.

Въпреки обременената епидемиологична обстановка, кампанията протече успешно. Лекарите от Клиниката по онкодерматология на УСБАЛО за пореден път проведоха безплатни профилактични прегледи в рамките на два дни - 19 и 20 май, като бяха консултирани общо 34 пациенти.

При всичките пациенти бе направена дерматоскопия, като 7 от тях бяха диагностицирани с базоцелуларен карцином и една пациентка – с малигнен меланом. Всички те бяха планирани за оперативно и последващо лечение в нашата клиника.

При 60 на сто от конултираните бяха открити доброкачествени кожни образувания: себорейни веруки, актинична кератоза и диспластични невуси. Ценни съвети бяха дадени от специалистите относно профилактиката за предодвратяване на кожните тумори: правилната грижа за кожата, защитата от слънцето и фамилно предразполагащите рискови фактори.

За нас беше изключително удоволствие да бъдем част от кампанията „Евромеланома”и силно вярваме, че сме били полезни на пациентите.

Екип на Клиниката по онкодерматология на УСБАЛ по онкология.

chakalovaУчен и практик от голяма величина, проф. Чакалова работеше дълги години в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология. Именно в това лечебно заведение тя остави трайна професионална диря, много приятели и колеги, уважението и обичта на стотици пациенти.

Галина Чакалова работеше вдъхновено като лекар, въведе за пръв път у нас органосъхраняващата операция при рак на маточната шийка, както и локалната имунотерапия при HPV.

Автор на много учебници, научни статии и трудове, в които остави своята висока професионална подготвеност в двете свои специалности – „Акушерство и гинекология” и „Онкология”.

Работатата й в Управителния съвет на Асоциацията по онкогинекология, както и в научното дружество по АГ, международното й признание, вдъхновиха много млади колеги да изберат специалността „Акушерство и гинекология” и да следват нейния пример.

Със заеманите през годините административни позиции в УСБАЛО проф. Галина Чакалова работеше всеотдайно за авторитета и развитието на онкологичната болница.

Водещият онколог имаше завидни познания и в областта на бизнес-администрацията и здравния мениджмънт, авторитетът и бе неоспорим и сред колегията, и сред пациентите.

Поклон пред паметта на проф. Галина Чакалова!

Euromelanoma 2021 POSTER WEBВсяка година по света се диагностицират над 3 млн. случая на немеланомен кожен карцином и над 132 000 малигнени меланома. Благодарение на ранната диагноза смъртността в световен мащаб се понижава. Рискова група за развитие на кожен рак са  хора със светла кожа - фототип I и II, с тежки слънчеви изгаряния в ранна детска възраст, със семейна история за рак на кожата, при наличие на множество бенки по кожата, както и хора, които работят на открито.

 За поредна година Българското дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дерматоонкология, организира национална кампания за превенция на рака на кожата „Евромеланома“ '2021. Целта на кампанията е да повиши общественото внимание към злокачествените образувания на кожата, чиято заболеваемост всяка година нараства, възможностите за предпазване от развитието им, както и за ползата от навременно откриване на проблема.

Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология традиционно подкрепя кампанията и се включва в нейното реализиране чрез различни инициативи. И тази година Клиниката по онкодерматология към УСБАЛО-ЕАД организира провеждането на безплатни профилактични прегледи за рак на кожата.

Прегледите ще бъдат извършени от лекарския екип на Клиниката по дерматология.

В дните сряда, 19 май и четвъртък, 20 май 2021 г. в кабинет №128 на Диагностично-консултативния блок на болницата, във времето от 10 до 15 часа, ще бъдат прегледани всички желаещи по реда на идването, без предварително записан час.

 Ще бъдат консултирани пациентите, които имат съмнения или откриват по тялото си кожни образувания, които:

  • променят размера, цвета и/или формата си;
  • са асиметрични и с неравни граници;
  • сърбят или кървят без причина;
  • новопоявили се пигментни лезии;
  • бенки, които са започнали да избледняват.

При съмнения или поставена диагноза, пациентите ще бъдат информирани и насочени за последващо лечение в болницата.

Бъдете отговорни към здравето си и не отлагайте консултацията с нашите специалисти!

Екип на Клиниката по онкодерматология на УСБАЛ по онкология, София

Да изградим по-справедлив и по-здрав свят

Това е посланието на Световната здравна организация за празника през 2021 г. Всеки може да потърси своята част от предизвикателства и отговорност.

Българските лекари, сестри, лаборанти, санитари, всеки, ангажиран в здравната система, знае смисъла и цената на своя труд –непрекъснато обучение, напрегнато всекидневие, професионални рискове, умора, стрес, прегаряне. Дали една усмивка или дума на благодарност могат да компенсират това? За да разбереш отговора, трябва да си го преживял. Нужно е да си бил поне веднъж насаме с Хипократ и неговите завети...

За другите професии – математици, журналисти, политици, отстрани отговорът изглежда лесен. И е винаги положителен. Нямахме дори време за обществено осмисляне, но в знак на признателност започнахме да ръкопляскаме. Овациите стихнаха, но дългът на медиците към болните и страдащите остана.Продължиха да го изпълняват достойно и с чест, без парадиране, далеч от погледите на публиката по балконите. Винаги ще бъде така – пандемията само разголи истината, която дълго бе в плен на болничните стени. А истината е една – медицинското съсловие е гръбнакът на всяка нация, на нейното оцеляване, здраве, сигурност, бъдеще. 

Без тях животът е рискован и несигурен. Благодарим за саможертвата, и се прекланяме пред всички, които загубиха своя живот в битка за живота на другите. Днес, на 7 април, ще почетем тяхната памет. 

Реалностите на времето не винаги ни окуражават, но гилдията винаги се справя, дори в ситуация като днешната. Ето защосме благодарни и признателни за неспирните усилия да ни върнете радостта от живота, усмивката, вярата в доброто.

Да бъдете живи и здрави, всеотдайни, позитивни и човеколюбиви, да носите достойно своята благословена професионална орисия – това е най-малкото, което човек може да Ви пожелае!

И не само днес, на 7 април – Световният ден на здравето!

Контакти

Адрес гр.София  Карта
ул. "Пловдивско поле" №6
Тел.:+359 2 8076-299
(от 7:30 до 15:00часа)
Имейл: secretary@sbaloncology.bg
Обратна връзка
Телефонен указател

 

Национален Раков Регистър

Национален Раков Регистъррегистрация на новите случаи от злокачествени новообразувания в цялата страна.... научете повече

Main menu en-GB

Scroll to top