НАЧАЛНИК ОТДЕЛЕНИЕ

Д-р Божидар Томов д.м.

  • Вътрешни болести

  • Гастроентерология

  • тел. 02 80 76 360,  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

ЕКИП НА ОТДЕЛЕНИЕ ПО ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЯ

1

Д-р Божидар Томов д.м. - Началник отделение

2

Д-р Живко Цаков

3

Д-р Николай Бръзицов

4

Ст. м.с. Ана Начева

5

М.с. Стела Сиклунова

6

Йоана Стаматова

7

Златка Николова

8 Радка Икономова

 КООРДИНАТИ

  • Началник отделение – тел:тел. 02 80 76 360,
  • За връзка с конкретен специалист вижте в нашия ТЕЛЕФОНЕН УКАЗАТЕЛ

 

Дейности
В отделението се осъществяват ранно диагностициране, скрининг и профилактика на рак на дебелото черво, хранопровода и стомаха, премахване на състояния, които могат да доведат до неопластично заболяване на тези органи, както и проследяване на пациенти с вече доказана патология. Основните ползвани методи са диагностична конвенционална и доплер ехография на коремни органи, диагностична и терапевтична парацентеза под ехографски контрол, диагностична и терапевтична горна гастроинтестинална ендоскопия, диагностична и терапевтична долна гастроинтестинална ендоскопия. Извършва се и наблюдение върху членове на семействата на болни с рак на стомаха и на дебелото черво с цел активно търсене и премахване на доброкачествени образувания на дебелото черво и стомаха, които могат да се окажат преканцерози. Така се реализира друга задача - профилактиката, която е не по-малко важна и значима. При всички болни с установено неопластично заболяване се провежда стадиране, болните се представят на онкологичен комитет, оценява се състоянието и се преценява по-нататъшното поведение. Средно месечно през отделението преминават над 200 пациенти.

Условия и оборудване
Дейностите по ранна диагностика, лечение и наблюдение на болни с онкологични заболявания на гастроинтестиналния тракт се осъществяват чрез модерно високотехнологично оборудване - ендоскопска техника на „Олимпус” и последно поколение видеосистема „Пентакс”. Амбулаторните прегледи и манипулации се извършват на партера в диагностично-консултативния блок. Пациентите изискващи хоспитализация се настаняват на четвърти етаж в болницата. Помещенията на четвърти етаж са реновирани през 2021г.

Комплексност
В Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология може да бъде затворен кръгът на лечебната дейност – диагностицираните пациенти имат възможност да бъдат оперирани в болницата - с класическа или минимално инвазивна (ендоскопска) хирургия, да бъдат насочени към клиниката за лъчелечение разполагаща с високотехнологична апаратура, както и към тази по медицинска онкология, където са налични всички регистрирани в страната медикаменти. Не рядко при онкологичните пациенти се налага да бъде преминат цял подобен цикъл. Възможността да се направи на едно място  улеснява пациента, а непосредствената комуникация между различните екипи е от изключителна важност за точността и адекватността на лечението.

Бъдеще
Планирано е през 2022г. да се закупи допълнителна апаратура, с която да се повишат диагностичните възможности на отделението и да се разшири още спектъра от дейности, които се извършват в него.

Списък на медицинската апаратура в Отделението по Гастроентерология с оперативен сектор.

Контакти

Адрес гр.София  Карта
ул. "Пловдивско поле" №6
Тел.:+359 2 8076-299
(от 7:30 до 15:00часа)
Имейл: secretary@sbaloncology.bg
Обратна връзка
Телефонен указател

 

Конференции на УСБАЛО

Design Oncology 2023

На български bg-BG

Main menu en-GB

Scroll to top