0000

Формулата на добрите хора (вестник Форум "Медикус" 10.06.2019г.)

Музика, танц на деца, концерт за виолончело…Ще кажете: “Картини от една изложба“. Да, близко е до това усещане, но всичко се случва, на пръв поглед, на необичайно място, а не в утвърдена художествена галерия.

В средата на седмицата, от 15 часа, „галерията“ е нетрадиционна, намира се в Лъчетерапевтичния комплекс на Националната онкологична болница. Присъстваме на откриването на изложба. Лека неразбория, вълнение, шум – характерната предстартова треска. Публика, съставена от лекари, пациенти, творци и гости, начало. И всичко си идва по местата.

Инициативата „Продължаваме“, която може да бъде наречена „проект“, или „движение“, е просто многоликото лице на доброто. Което помага на болните, на обезверените, на отчаяните.

На изложбата са представени десетки картини на художници от пловдивската школа, не по-малко са платната на безкористни творци от други краища на България, перфектно подбрани и подредени от Бистра Стойчева. Сред тях са и творби на прохождащи, но видимо талантливи художници от Школата за приложни изкуства в Ихтиман, ръководени и вдъхновени от Вера Димова. И не само за участие в изложбата – младите все още се учат на тайнството, наречено рисуване, но вече са усвоили азбуката на голямото дело, наречено дарителство. И са решили да подарят картините си за каузата „Продължаваме“.

Прочети още: Арт инициативата "Продължаваме", отразена в медиите

Обичаме числото 1. 
Анонсирахме първи етап от детското направление на арт-инициативата "Продължаваме", респективно събирането на детски рисунки, на 1 декември миналата година. Само 6 месеца по-късно вчера - на деня на детето - сме изключително щастливи да обявим, че първите 10 пана, сътворени със 72 детски творби, акостираха в Смолян.
Добавихме й 8 рамкирани рисунки, докоснати от магията на детството и дарени ни от гр. София.
Творците зад тях - Ева на 5 г. и изключителна сила - г-жа Илияна Мелева.

Пуснахме всичко по вълшебно хвърчило, за да усмихнем за празника дечицата, лекуващи се в педиатричното отделение в местната болница.
Благодарим от все сърце за съдействието на г-н Иван Кънев, с помощта на който подаръка от "Продължаваме", сътворен с любов и грижа от деца из цялата страна, достигна до първия си получател.

Прочети още: Арт инициатива "Продължаваме" гостува в Смолян

В сряда, 21 октомври 2020 г. от 11 часа ще бъде открита нова художествена изложба – единайста поред за София през последните три години. Макар и в пандемична ситуация, художествената проява в рамките на арт-инициативата „Продължаваме”, е отново посланик на живота и надеждата!

Мястото е познато: просторният коридор на Лъчетерапевтичния комплекс на Университетската специализирана болница по онкология. Хуманната инициатива започва през 2018 г. и нейните инициатори от УСБАЛО успяват да привлекат най-добрите творци, художници и автори, чрез професионалната селекция на галериста Бистра Стойчева. Инициативата, „родена” в столичната болница, не спира своя пълноценен живот и по време на пандемията. Примерът е последван от комплексни онкологични центрове в страната с единствената цел: идеята да достигне до повече хора, а в болничните центрове да бъдат оформени художествени пространства. Русе и Бургас са сред първите домакини на изложбата извън столицата.

Прочети още: Картини без маска’2020 г. – новото лице на проекта „Продължаваме”

Изложба в онкоцентъра в Бургас на инициативата на УСБАЛО „Продължаваме”  

В КОЦ, Бургас гостува експозицията от Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология – София.

Изложба от картини – масло и акварел, беше открита в Комплексния онкологичен център в Бургас на 11 август 2020 г.

Тя е част от поредицата арт-инициативи под мотото "Продължаваме", започнати преди три години по идея на д-р Стефан Константинов – директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология – София, и неговият екип.

Прочети още: Нови последователи на "ПРОДЪЛЖАВАМЕ"

Конференции на УСБАЛО

Design Oncology 2023

Main menu en-GB

Scroll to top