Новини

7 април – Световен ден на здравето

7 април – Световен ден на здравето

07 Април 2021, Сряда

Да изградим по-справедлив и по-здрав свят

Това е посланието на Световната здравна организация за празника през 2021 г. Всеки може да потърси своята част от предизвикателства и отговорност.

Българските лекари, сестри, лаборанти, санитари, всеки, ангажиран в здравната система, знае смисъла и цената на своя труд –непрекъснато обучение, напрегнато всекидневие, професионални рискове, умора, стрес, прегаряне. Дали една усмивка или дума на благодарност могат да компенсират това? За да разбереш отговора, трябва да си го преживял. Нужно е да си бил поне веднъж насаме с Хипократ и неговите завети...

За другите професии – математици, журналисти, политици, отстрани отговорът изглежда лесен. И е винаги положителен. Нямахме дори време за обществено осмисляне, но в знак на признателност започнахме да ръкопляскаме. Овациите стихнаха, но дългът на медиците към болните и страдащите остана.Продължиха да го изпълняват достойно и с чест, без парадиране, далеч от погледите на публиката по балконите. Винаги ще бъде така – пандемията само разголи истината, която дълго бе в плен на болничните стени. А истината е една – медицинското съсловие е гръбнакът на всяка нация, на нейното оцеляване, здраве, сигурност, бъдеще. 

Без тях животът е рискован и несигурен. Благодарим за саможертвата, и се прекланяме пред всички, които загубиха своя живот в битка за живота на другите. Днес, на 7 април, ще почетем тяхната памет. 

Реалностите на времето не винаги ни окуражават, но гилдията винаги се справя, дори в ситуация като днешната. Ето защосме благодарни и признателни за неспирните усилия да ни върнете радостта от живота, усмивката, вярата в доброто.

Да бъдете живи и здрави, всеотдайни, позитивни и човеколюбиви, да носите достойно своята благословена професионална орисия – това е най-малкото, което човек може да Ви пожелае!

И не само днес, на 7 април – Световният ден на здравето!

нагоре