Новини

31 май – световен ден без тютюнопушене

31 май – световен ден без тютюнопушене

31 Май 2014, Събота

Всяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюнопушене. Инициира се от Световната здравна организация (СЗО) и се провежда в страните от целия свят като се  подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление.

 Световната здравна организация чества Световния ден без тютюн от 1988 г., като тази година мотото е „Повишаване на данъците върху тютюневите изделия”.

Според СЗО глобалната епидемия от тютюн годишно води до смъртта на около шест милиона души, от които над 600 000 непушачи умират от излагане на вторичен тютюнев дим. При липса на действие до 2030 г., епидемията ще доведе до смърт на повече от осем милиона души. Повече от 80 % от тези предотвратими смъртни случаи ще са сред хората, живеещи в страните с ниски и средни доходи. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени. В света, в момента на всеки десет възрастни, умира по един пушач.


 През 2014 г. в изпълнение на чл. 6 („Въвеждане на ценови и данъчни мерки за намаляване на търсенето на тютюн”) от Рамковата конвенция за контрол на тютюна, СЗО призовава страните за изпълнение на данъчни и ценови политики спрямо тютюневите изделия, което ще помогне за намаляване нивото на потребление на тютюн. Данни на СЗО от проведени изследвания показват, че увеличението на данъците е особено ефективна мярка за намаляване нивата на употребата на тютюн сред групите с по-ниски доходи, както и за предотвратяване пропушването сред младите хора. 


 Световната здравна организация и Европейската комисия продължават да следват всеобхватна политика за контрол на тютюнопушенето. От 1 юни 2012 г. в България е забранено тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт и в закрити работни помещения, забрана, която подкрепят онколозите в България. Подписката, към която се присъединиха над 100 водещи специалисти – онколози беше връчена на Министъра на здравеопазването на 4 фувруари 2012г. по повод  Международния ден за борба с рака.

нагоре