Новини

„Училище за пациенти“ на УСБАЛО с лекция за храненето

„Училище за пациенти“ на УСБАЛО с лекция за храненето

20 Март 2019, Сряда

Лекция на тема „Ползите от доброто хранене при онкологичните заболявания“ ще се проведе в „Училище за пациенти“ на УСБАЛО.

Тя ще се състои на 28 март (четвъртък) от 13.00 ч. в аулата на болницата. Лекцията ще бъде изнесена от старшата сестра Галина Милчева. По време на нея пациентите с онкологични заболявания ще могат да получат полезна информация за това дали храненето оказва влияние на състоянието им, има ли полезни и вредни храни при тази диагноза, кои са те.

Онкологичните заболявания са сред една от най-честите причини в света за смъртност и инвалидизация. Заради застаряването на населението броят им като цяло се увеличава. Последните данни за разпространението на раковите заболявания на СЗО и Международната организация за изследване на рака показват, че новите случаи от рак на година достигат 18.1 млн., а над 9.5 млн. са смъртните случаи. Това означава един на всеки 5 мъже и една на 6 жени в света да развие заболяването през своя живот и един на 8 мъже и една на 11 жени да почине от него. Броят на преживели 5 години с диагнозата рак или т.н. 5-годишна болестност е изчислен на 43.8 млн. Затова е изключително важно всеки човек да се стреми да води здравословен начин на живот и да се грижи за здравето си.

нагоре