Новини

„Училище за пациенти“ на УСБАЛО с лекция за рака на гърдата

„Училище за пациенти“ на УСБАЛО с лекция за рака на гърдата

16 Октомври 2018, Вторник

Лекция на тема „Профилактика и превенция на рака на гърдата“ ще се проведе в „Училище за пациенти“ на УСБАЛО. Повод за нея е месец октомври, който е посветен в цял свят на борбата с тази диагноза.
Лекцията ще се състои на 24 октомври от 14.00 ч. в аулата на болницата. Тя ще бъде изнесена от д-р Далал Ал-Зайат. По време на нея ще се даде информация за това кои са рисковите фактори, както и практически съвети как жените да провеждат нужната самодиагностика.
Лекцията не е единствената проява, с която УСБАЛО отбелязва месецът за борба с рака на гърдата. В болницата текат и безплатни профилактични прегледи.
Ракът на гърдата е най-честата онкологична локализация при жените. Ежегодно диагнозата поразява около 4000 души. От нея страдат най-вече дами над 40 годишна възраст, тъй като рискът се увеличава с настъпването на менопаузата. Сред другите рискови фактори са фамилната обремененост, късното раждане след 26 години или изобщо липсата му, ограниченото кърмене, дългата употреба на контрацептиви, абортите. Също така липсата на навременна профилактика и диагностика.  

нагоре