Новини

иРНК ваксините не причиняват странични ефекти при пациенти с рак

иРНК ваксините не причиняват странични ефекти при пациенти с рак

11 Февруари 2022, Петък

Страничните ефекти на иРНК ваксината не са по-лоши при пациенти с рак в сравнение с обичайно наблюдаваните при хора, които нямат онкологично заболяване, сочат данни от проучване, публикувано в Journal of the National Comprehensive Cancer Network и цитирано от Ройтерс.
Изследователите са проследили 1753 ваксинирани с две дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, около две трети от които са имали анамнеза за рак, като около 12% от тях са получавали химиотерапия, имунотерапия, лъчетерапия или хирургична интервенция поради заболяването си.
Доказано е, че ваксината не предизвиква съществени странични ефекти в такива случаи. Хората със и без рак съобщават за сходни нива на болка на мястото на инжектиране, мускулни болки, болки в ставите, треска, втрисане, главоболие, гадене и умора, отчитат изследователите.
Като цяло за симптоми след ваксинация са съобщили от приблизително 73 на сто от пациентите, независимо дали са били с онкологично заболяване. Болката на мястото на инжектиране е била най-честата нежелана реакция.
От екипа на проучването отбелязват още, че при по-ранни изследвания са наблюдавали колебание и страх от ваксината при пациентите с рак
„Нашите данни, потвърждават доказаното в други проучвания, а то е, че иРНК ваксината срещу COVID-19 се понася добре от пациенти с анамнеза за рак, включително и от тези, които в момента получават активно лечение“, категорични са експертите от екипи.
Източник: „Клиника.бг”

нагоре