Новини

Хронология на една мечта

Хронология на една мечта

16 Декември 2019, Понеделник

Новата Клиника по медицинска онкология – сбъдната мечта на лекари и пациенти

През изминалата седмица в УСБАЛО имаше събитие, чакано в продължение на години. Гости от Народното събрание и от Министерството на здравеопазването, лекари, пациенти, колеги от други болници и от съсловните организации, бяха главни действащи лица. Хронологията...

Д-р Стефан Константинов – изпълнителен директор на лечебното заведение:

- Изключително сме радостни, че вече разполагаме с модерна база на Клиниката по медицинска онкология. Сградата е строена през 1958 г. за научен институт по онкология. А тази реновирана част 10 години не е била използвана. Днес ние осигуряваме на нашите болни добри условия за пълноценен терапевтичен цикъл. Стремим се непрекъснато към обновяване, известно е, че в болницата действа най-модерният у нас лъчетерапевтичен комплекс.

Непременно трябва да благодаря на ръководството на МЗ, които разбраха проблема и отпуснаха средства. Приемам, че това е една награда от страна на държавата към болните хора. В присъствието на министъра на здравеопазването бих желал да кажа, че успяхме да стабилизираме финансово болницата, дълговете бяха силно редуцирани, а 2019 г. завършваме без налични финансови задължения.

 

Проф. Галина Куртева, началник на Клиниката по медицинска онкология:

 - Днес се осъществяват надеждите ни от 7-годишно очакване. В обновената клиника ще влязат 10 лекари, 15 медицински сестри, много технически сътрудници и санитари. В клиниката се лекуват по 700 пациенти на месец, над 8 хиляди на година, което доказва, че тук се върши огромна работа.

Бих искала да изтъкна, че клиниката е основана през 1965 г., тя е своеобразна история на химиотерапията у нас, защото ние тук помним предшествениците – проф. Дончев, основателя проф. Христов, д-р Кръстева, проф. Тимчева, д-р Дамянов и много други, които са отдали труд и знания в лечението на болните. Непременно ще подчертая и факта, че клиниката е база за обучение по медицинска онкология – на лекари и на медицински сестри, както и научно звено със значимо място в развитието на науката онкология.

Останалото е ясно - тежка патология, тежка лечебна дейност. Които доказват, че за нас това не е просто работа, а мисия.

 

Д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в НС:

- Откриваме обновената клиника в деня, в който се отбелязва Световният ден за правата на човека. Това обновление е в името на всички – които работят и които се лекуват. Пожелавам на лекарите и медицинските сестри да следват мисията на живота си – да спасяват живот, да връщат надеждата.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев:

- Радвам се, че днес мога да поздравя всички от болницата с откриването на тези помещения от Клиниката по медицинска онкология. Сега създадохме база, която отговаря на европейските изисквания. Щастлив съм, че в рамките на своите възможности МЗ успя да отдели близо 1 млн. и 400 хил. лева, за да може това откриване да стане факт.

За съжаление и в целия свят, и у нас онкологичните заболявания нарастват и това е сериозно предизвикателство както за медицинската наука, така и за практиката. Днешният ден изисква да се инвестира – за материално-техническа база, за апаратура, както и в човешки ресурси. Такива са и приоритетите на МЗ.

УСБАЛО неслучайно е водещата и най-търсената болница в областта на онкологичните заболявания. Ежегодно над 13 хил. пациенти търсят и намират здраве в тази болница. Постиженията й се дължат и на добрия мениджмънт, и на всеотдайната дейност на всички работещи. През август 2017 г. е имало близо 8 млн. лв. просрочени плащания, а през тази година те са свалени до 1 млн. и 800 хил. лева, а пък текущата дейност е без загуба. Това се дължи на добър професионализъм и на добър мениджмънт.

Не мога да не изтъкна, че сега се прави реконструкция на клиниката по нуклеарна медицина, където се монтира дигитален пет скенер, какъвто няма на Балканския полуостров, а и в цяла Югоизточна Европа. Всичко това ще се отрази върху качеството на лечението, върху по-добрите условия за работа. Това е стимул за хората, които прекарват дни и нощи в тази болница. Бъдете здрави и успешни!

В навечерието на Коледните и Новогодишни празници, ръководният екип на УСБАЛО се присъединява към пожеланията за още по-успешна работа в клиниката при новите условия, за достойно уважение към медицинските екипи и за повече надежда на всички пациенти.

нагоре