Новини

Формулата на добрите хора

Формулата на добрите хора

11 Юни 2019, Вторник

Музика, танц на деца, концерт за виолончело…Ще кажете: “Картини от една изложба“. Да, близко е до това усещане, но всичко се случва, на пръв поглед, на необичайно място, а не в утвърдена художествена галерия.

В средата на седмицата, от 15 часа, „галерията“ е нетрадиционна, намира се в Лъчетерапевтичния комплекс на Националната онкологична болница. Присъстваме на откриването на изложба. Лека неразбория, вълнение, шум – характерната предстартова треска. Публика, съставена от лекари, пациенти, творци и гости, начало. И всичко си идва по местата.

Инициативата „Продължаваме“, която може да бъде наречена „проект“,

или „движение“, е просто многоликото лице на доброто. Което помага на болните, на обезверените, на отчаяните.

На изложбата са представени десетки картини на художници от пловдивската школа, не по-малко са платната на безкористни творци от други краища на България, перфектно подбрани и подредени от Бистра Стойчева. Сред тях са и творби на прохождащи, но видимо талантливи художници от Школата за приложни изкуства в Ихтиман, ръководени и вдъхновени от Вера Димова. И не само за участие в изложбата – младите все още се учат на тайнството, наречено рисуване, но вече са усвоили азбуката на голямото дело, наречено дарителство. И са решили да подарят картините си за каузата „Продължаваме“.

Десетгодишните Деян Арангелов и Деян Иванов, Михаела Димова на 15 години, „порасналите“ вече художници, шестнайсетгодишните Мария Николова и Любомира Спасова…

Талантите от „Дани денс студио“ при Културния център в огромния като град софийски квартал „Люлин“ поставят началото. Деца, отдадени на танца, на музиката и на ритъма на живота, водени от усмихнатите Даниела Александрова и Виктория Кулинска.

И всичко това – в името на здравето и живота, с факела на искрицата надежда! На фона на музика от Сен-Санс, изплетена от талантливите пръсти на виолончелистката Ана-Мария Иванова.

В реализацията на тези идеи, обобщено наречени „Продължаваме“, са вплетени имената на много хора: Мария Чипилева, Биляна Огнянова, Ралица Стоянова, Стоян Атанасов, Борис Самарджиев, Тони Димитрова, Стефан Илчев, д-р Стефан Константинов. Осъществяването на замисленото би било невъзможно без енергията на Златка Ангелова и нейните талантливи възпитаници и колеги от Нов български университет. Възможно е да убягва нечие име – нали знаем строфата от песента „Ако до всяко добро същество, застане поне още едно“…Сега се сещаме поне за няколко добри същества, които ще се вплетат в нишката на доброто, но нека имената им останат изненада за утре. Сред тях може да има пианисти, скулптори, поети…

Инициативата „Продължаваме“, както и доброто, имат много лица, благотворителността има много имена – може би ги припознахме по време тази изложба, може би ще ги открием при реализацията на бъдещите намерения.

Ще продължаваме заедно, нали? Не се съмнявайте в това.

https://news.nbu.bg/bg/news/studenti-se-vkljuchiha-v-kampaniqta-prodylzhavame-na-universitetskata-specializirana-bolnica-za-aktivno-lechenie-na-onkologichni-zabolqvaniq-usbalo-v-gr-sofiq!35233 .

нагоре