Новини

Успешно сътрудничество между болници в операция на рядък тумор

Успешно сътрудничество между болници в операция на рядък тумор

26 Май 2022, Четвъртък

Уникална операция бе извършена днес от д-р Далал Ал-Зайат, съвместно с екип на Детската хирургия на болница „Пирогов“ с началник проф. Хр. Шивачев. Доктор Ал-Зайат е хирург и мамолог в УСБАЛО и заедно с детския гръден хирург д-р Янко Пъхнев оперират 17-годишно дете с рядък филоиден тумор, наричан по-често филоиден цистосарком. Туморът е преобладаващо доброкачествен и се среща почти изключително в женската гърда. Въпреки, че доброкачествените тумори не метастазират, те имат тенденцията да нарастват агресивно и могат да се повтарят локално.

Поведението по отношение на диагностицирането на заболяването и неговото лечение е пример за комплексност, в което се включиха множество специалисти  - доц. Св. Бачурска – клинична патология, проф. Ив. Гаврилов – гръдна хирургия – председател на онкокомитет.

Към пожеланията за бързо и успешно оздравяване на пациентката, добавяме и факта, че лекарите на онкологичната болница ще проследят резултатите от случая, изводите от който ще послужат за решаването на други подобни казуси в бъдеще.

нагоре