Новини

УСБАЛО "Проф. Иван Черноземски" провежда безплатни прегледи за рак на дебелото черво

УСБАЛО "Проф. Иван Черноземски" провежда безплатни прегледи за рак на дебелото черво

21 Май 2024, Вторник

 

Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания "Проф. Иван Черноземски" организира безплатни профилактични прегледи за рак на дебелото и правото черво. Инициативата е част от социалната програма на лечебното заведение за ранно диагностициране на онкологични заболявания и ще продължи от 22 май до 21 юни 2024 (включително).


Ракът на дебелото черво е на трето място по честота сред злокачествените заболявания както при мъжете, така и при жените. Рискови фактори за възникването му са напредването на възрастта - над 50 години, прекомерна употреба на червено месо и обработено месо - колбаси, шунки, семейна обремененост – наличие на роднини първа линия с тази диагноза, както и някои други фактори като полипи, улцеративен колит и Болест на Крон, затлъстяване, заседнал начин на живот. От безплатните профилактични прегледи могат да се възпозлват пациенти с изброените рискови фактори или такива, които са вече с поставена диагноза.


Прегледите ще се провеждат всеки вторник и четвъртък от 14.00 до 17.00 ч. в 130 хирургичен кабинет в болницата. За тях не е нужно направление от НЗОК. Необходимо е единствено предварително записване на регистратурата на болницата на телефон 02 8076299. И ако са направени изследвания – колоноскопия, ехография или скенер, да бъдат представени по време на консултацията.

нагоре