Новини

УСБАЛО удължи безплатните прегледи за рак на гърдата

УСБАЛО удължи безплатните прегледи за рак на гърдата

16 Октомври 2017, Понеделник

Поради големия интерес Университетската специализирана болница по онкология (УСБАЛО) удължи безплатните прегледи за рак на гърдата до 3 ноември включитено.

Лечебното заведение се присъедини към кампанията за борба с рака на гърдата, която се осъществява с подкрепата на Столична община, Фондация „Една от 8“ и Националния дворец на културата, на 9 октомври. Само за една седмица над 150 жени се записаха за провеждане на безплатен преглед за рак на гърдата в УСБАЛО. Всяка една от тях ще получи и възможност за безплатна ехография, ако има нужда от такава.

С оглед социалната значимост на онкологичните заболявания специалистите в УСБАЛО ще продължават и занапред да провеждат кампании, свързани с развитието на профилактиката и повишаване здравната култура на пациентите.

Ракът на гърдата е сред най-честите онкологични диагнози. Ежегодно в България от рак на млечната жлеза се разболяват около  4000 жени. Рискови фактори за развитието на болестта са възрастта, генетични мутации, ранна менструация, късно забременяване или липсата на такова, ниската физическа активност, наднорменото тегло, алкохолът, тютюнопушенето и други.

Ранното откриване на болестта е ключово за успешното лечение. Затова всички жени от 20 до 40 години трябва веднъж годишно да се консултират с лекар, а  ежемесечно сами да преглеждат гърдите си на базата на предварително получените знания. След  40 годишна възраст е възможно към прегледите да се добавят и профилактични рентгенови снимки на гърдите  (мамография), като началото и интервала се определят индивидуално след преценка на ползата и потенциалните рискове . След  50 години мамографиите са препоръчителни за всички жени, а изследването се покрива от НЗОК на всеки две години. Вашият лекар може да ви насочи и за други изследвания – например ултразвук с цел уточняване на състоянието.

Всяка жена, която установи промяна в гърдите си, незарастващи ранички по зърната или хлътването им, наличието на тъмен секрет от зърната, немотивирана промяна в цвета на кожата на гърдите, опипващи се „бучки”, трябва незабавно да отиде при онколог. Тези промени не винаги означават поява на рак, но винаги са белег, че в гърдата нещо се случва, което налага изясняването му от специалист.

нагоре