Новини

Специализантът д-р Михаил Захаринов, който избра България вместо Германия

Специализантът д-р Михаил Захаринов, който избра България вместо Германия

09 Юни 2024, Неделя

Д-р Захаринов: В България през последните 14 години сме постигнали голям напредък във всички сфери на медицината, с които трябва да се гордеем повече

Д-р Михаил Захаринов е специализант по нуклеарна медицина в УСБАЛ по онкология „Проф. Иван Черноземски“. От дете проявява интерес към медицинските науки благодарение на своите родители, които също са лекари. И двамата са водещи в своята област – баща му е неврохирург, а майка му е специалист по нуклеарна медицина. Затова и изборът на д-р Захаринов-младши да тръгне по стъпките на родителите си и да избере лекарската професия - е съвсем естествен. Завършва 91 Немска езикова гимназия "Проф. К. Гълъбов", воден от желанието си да научи немския език на едно високо ниво.

След като се дипломира в Медицинския университет в София, се явява на няколко места в Германия на интервюта за работа като лекар специализант по вътрешни болести и въпреки че е одобрен, избира да се развива в България.

Д-р Захаринов, патриотизъм или някаква форма на идеализъм е причината да останете в България?

Изборът ми да се развивам в България е резултат от множество по-малки причини. От една страна, положението в България за лекари специализанти значително се подобри. Бях отишъл на няколко места в Германия на интервюта за работа като лекар специализант по вътрешни болести и не мога да отрека, че са по-организирани от нас в някои отношения, но нямаше нещо, което наистина да ме накара да искам да остана там. Предполагам, че първоначалното ми желание да се развивам там се коренеше в някаква остаряла идея, че тревата там е по-зелена, но в България сме постигнали голям напредък във всички сфери за последните 14 години, с който ние за съжаление не се гордеем достатъчно. Основната причина, която ме накара да избера България е, че тук имах възможност да специализирам Нуклеарна медицина, дисциплина, към която наистина имам страст.

Какви възможности Ви предоставя специализацията в УСБАЛ по Онкология?

Работата в УСБАЛО ми позволява да се уча от специалисти на най-високо ниво и макар да съм от сравнително отскоро тук, всички колеги винаги са били готови да ми подадат ръка, когато съм имал нужда. Това според мен е най-голямото предимство на болницата - служителите.

Какви качества и какво друго е нужно на един лекар да бъде успешен нуклеарен медик? 

Успехът във всички специалности, не само в Нуклеарната медицина, се дължи на постоянството, желанието винаги да се развиваш и да умееш да работиш в колектив, не само с професионалисти от твоята сфера. Не мисля, че има нещо определено, което човек трябва непременно да владее, за да стане добър специалист по Нуклеарна медицина.

Успявате ли да внесете баланс между личния и професионалния живот?

Трудно е, но успявам. Наистина работата е много, но я върша с удоволствие и затова не я чувствам толкова изморителна.

Специалността звучи преди всичко абстрактно и неразбираемо за немедици, ако трябва да я обясните на достъпен език, как бихте го направили?

Без да навлизам в детайли, нуклеарната медицина е специалност, в която се използват биологично-активни вещества, белязани с радиоактивни частици, за откриването на патологични изменения във функцията на отделните органи и системи. Сами по себе си веществата не могат да ни покажат тези изменения обаче, за това има специализирана апаратура, която изобразява техния път в организма на човека. Освен за диагностика, има и определени препарати, които се използват като част от комплексната терапия на редица заболявания.

Вие сте участник в предстоящата XIV научна конференция по онкология през следващия уикенд, каква е темата, която ще представите?

Става дума за неизвестните първични огнища (НПО) – това са онкологични заболявания, при които раковите клетки са се разпространили в други органи и тъкани, но основната туморна формация не е открита след конвеционалните диагностични процедури - клиничен преглед, кръвни проби, СТ - стадиране. Изследването 18F-FDG PET/CT се утвърждава като "златен стандарт", защото позволява изобразяването на всички пролиферативно-активни клетки в тялото и при съчетаване на информацията от това изследване с клиничните данни ние можем да посочим лезията с най-голяма вероятност за първична и от там да се започне лечението на пациента.

 

нагоре