Новини

Световен ден за борба с рака

Световен ден за борба с рака

31 Януари 2020, Петък

На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака. Инициативата е на Световната здравна организация към ООН и се отбелязва от 2000 година. Целта й е да повиши обществената ангажираност към опасната болест, която е един от основните фактори, причиняващи смърт в световен мащаб.

По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от болестта. Добрата новина е, че около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме.

Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже в Европа умират от рак. Приблизително 3,2 млн. европейци получават тази диагноза.

През 2020година се навършват 20 години, откакто световната общественост обръща поглед към онкологичните заболявания, като тази година цел на всички държави е значителното редуциране на предотвратимата и безумно висока ранна смъртност от рак.

Тази година отбелязваме и средата на кампанията с мотото „Аз съм и ще бъда”, която да напомня на всички, че личните усилия – от пациентите до учените, които търсят лек, трябва да продължат всекидневната битка за живот.

Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология е най-старото и авторитетно звено в системата на онкологичната помощ в България. Годишно в нея се лекуват над 13 хиляди пациенти, диагностицирани с рак. Професионалните грижи на лекарите и на целия болничен екип са подпомогнати от високотехнологични и съвременни методи за терапия.

Инициативата „Продължаваме” е олицетворение на хуманизма в нашата работа, на „другото лице” на болестта и на болката. Затова е и нашата решимост да продължим движението, създадено неотдавна от наши колеги. Редица инициативи предстоят и през тази година, като в най-скоро време ще бъде открита нова художествена изложба в болничната „Галерия” на Лъчетерапевтичния комплекс. В средата на м. февруари очакваме финала на годишната класация на музикалния конкурс на БНР„България топ 20”, където е представена „нашата” песен „Животът”, както и спектакъла на студенти от НБУ „Плейбек” в края на февруари.

Подробна информация, посветена на битката с рака и свързана с деня 4 февруари, както и програма на предстоящите събития от поредицата „Продължаваме”, ще публикуваме на нашата Интернет страница.

нагоре