Новини

Ракът на гърда и алгоритъмът на диагностика и лечение

Ракът на гърда и алгоритъмът на диагностика и лечение

10 Април 2024, Сряда
Жанета Бачева е на 33 г. от София и е майка на едногодишно бебе. Занимава се професионално с тенис на маса като състезател, а след това и като треньор. В момента е в майчинство. Тя е една от многото млади жени, които ­­­се сблъскват с диагнозата рак в много ранна възраст.
 
 
Малко преди Коледа открива случайно под душа образувание в едната си гърда. Записва час за преглед още на следващия ден, на който научава, че става дума за доброкачествено образувание - фиброаденом. Съветът на лекаря е да се оперира. След празниците посещава друг специалист за второ мнение. Препоръката е да се оперира, за да се разбере със сигурност каква е формацията.
 
Така след операцията Жанета попада в статистиката 1 от 8, тъй като отстраненото образувание се оказва злокачествено.
 
Шокът в първия момент е  голям. В главата ми се появиха безброй въпроси, на които нямах никакви отговори. Естествено възниква и най-черната прогноза в съзнанието, но хората трябва да бъдат информирани, че това не е смъртна присъда. Никой не е обречен, колкото по-навреме се открие заболяването, толкова шансът да се бъдем излекувани напълно е по-голям“, сподели Жанета.
 
След уточняване на диагнозата при Жанета е планирана втора операция за лимфните възли (аксиларна дисекция). Младата жена решава да потърси друг специалист и се озовава в кабинета на хирурга д-р Ваня Митова, началник на Отделение по хирургия на гърда в УСБАЛ по онкология „Проф. Иван Черноземски“.
 
Семейството и детето ми са най-големият ми стимул да преминавам с лекота през това изпитание“, категорична е Жанета.
 
След назначени допълнителни изследвания - PET/CT (ПЕТ-скенер), ЯМР на двете гърди и туморни маркери, се установява, че при Жанета няма данни за метастази нито в лимфните възли, нито в други органи.
 
След мултидисциплинарно обсъждане е взето решение за премахване само на сентинелните лимфни възли. В случая на Жанета обаче това е по-трудно и онкологично рисково, тъй като вече е премахнат туморът й и лимфодренажните пътища към сентинелните възли може да са прекъснати, т.е. не е сигурно дали ще бъдат правилно идентифицирани. След прецизно маркиране със SPECT-CT, д-р Митова успява да направи органно-съхраняваща операция с постигнати чисти резекционни линии и същевременно с това  идентифицира и премахва сентинелните лимфни възли с отлични естетични резултати.
 
По-особеното при Жанета е, че туморната формация, която е открила сама, е била премахната, а не биопсирана. В резултат на което се усложнява възможността за минимална инвазивност при радикалното оперативно лечение.“, разказа д-р Ваня Митова, която е и създател на първото българско мобилно приложение за рак на гърдатa BreastHelp.
 
При Жанета за съжаление има пропуск в онкологичния подход и диагностичния процес, липсва т.нар. първоначална биописия. Туморът е премахнат без да се изследва предварително. И едва при трайно хистологично следоперативно изследване, се установява, че всъщност се касае за злокачествено образувание на гърдата (поставя се диагнозата рак на гърдата). При младата жена е можело още в самото начало да се извърши сентинелна лимфна биопсия и съответно да се премахне само първия/първите възли в подмишничната ямка, като се избегне втора операция и рискът от невъзможност да се идентифицират тези възли.
 
Диагностичният алгоритъм след установяване на биологичната характеристика на тумора включва обсъждане от мултидисциплинарна онкологична комисия с лекари от няколко специалности (хирург, онколог, лъчетерапевт, патолог, нуклеарен медик), която да реши дали да се започне с предоперативна терапия или да се стартира първо с хирургия.
 
Д-р Ваня Митова подчерта, че  особено когато са по-млади пациентките би следвало да бъдат диагностицирани и предварително стадирани чрез съответните изследвания.
 
При Жанета след направеното стадиране става ясно, че проблемът е локален и че процесът е засегнал само гърдата й. Това прави възможно извършването на щадяща операция без да се премахва изцяло гърдата, а само  част от околната тъкан, за да не остане остатъчна туморна формация. След това следва акселарно лимфно стадиране, което определя дали има метастази в първите лимфни възли или изобщо в лимфните възли в подмишничната ямка от тази страна, от която е операцията и туморната формация.
 
За тези млади хора е много важно да запазим качеството им на живот, така че те да могат да извършват всички физически активности и да имат пълноценен живот оттук насетне, смятайки че сме ги излекували напълно“, каза д-р Ваня Митова. 
 
Оттук нататък за Жанета предстои да продължи с лъчетерапия и хормонална терапия.
 
Моят съвет към всички е да търсят специализирани болнични заведения, за да попаднат на правилните специалисти и да се спести този горчив опит, който аз имах. Както и задължително да правят профилактични прегледи и възможно най-често, тъй като както виждаме никой не е застрахован. За съжаление долната граница на заболелите пада значително“, е призивът на Жанета.
нагоре