Новини

Преминато обучение върху диагностиката и терапията на белодробния карцином

Преминато обучение върху диагностиката и терапията на белодробния карцином

09 Ноември 2017, Четвъртък

Уважаеми колеги, скъпи пациенти,

На 30 и 31 октомври 2017г. проф. д-р Г. Куртева, началник на Клиниката по Химиотерапия на УСБАЛО и д-р Ив. Димова, взеха участие в обучение върху диагностиката и терапията на белодробния карцином в института Meir Medical Center, Израел. На срещата пристъстваха колеги от Австрия, Унгария, Латвия, Полша, Румъния, Русия, Швейцария, Хърватска и Сърбия, а домакин бе prof. Dr. Maya Gottfried, водещ специалист в Израел в терапията на злокачествените тумори на белия дроб.

По време на обучението се разгледаха въпросите на молекулярната патология на белодробния карцином, показания и ограничения на РЕТ/СТ като метод на образно изследване, както и новостите в таргетната и имунотерапията на белодробния карцином. Представиха се клинични случаи от д-р Димова и от колеги от Унгария.

Вторият ден от обучението бе посветен на изследователската дейност, развивана във Weizmann Institute of Science, място където работят световно известни учени. Сред тях е Ада Йонат, която получава Нобелова награда за химия за 2009г. за изследвания върху структурата и функцията на рибозомите, като откритието е помогнало за разработването на нови антибиотици и други лекарства. В този институт е разработен и медикаментът "Копаксон" (за лечение на множествена склероза).

Срещата приключи с посещение на Nancy and Stephen Grand Israel National Center за персонализирана медицина.

Това обучение положи основите на бъдещ научен обмен и партньорство в осъществяването на изследователски проекти.

нагоре