Новини

Прегледът на простата - задължителен след 50-те.

Прегледът на простата - задължителен след 50-те.

20 Декември 2016, Вторник

Шефът на клиниката по урология в Специализираната Болница за Активно Лечение по Онкология  Проф. Красимир Нейков:

Прегледът на простата - задължителен след 50-те.

Каква е честотата на рака на простатата?

Ако говорим с езика на цифрите трябва да посочим данните на Националният Раков Регистър. Според него за 2013 год. има 2825 новооткрити болни с рак на простатата. От тях първи и втори стадий са около 67 %, което според мен е окуражаващо и даващо възможност при все повече мъже да се приложат радикални методи за лечение. От друга страна обаче петгодишната преживяемост при мъжете с рак на простатата остава нисък за Европа – около 53%. Честотата на това заболяване според данните на този регистър е ниска за Европа – 37/100 000. Тенденцията е да се увеличава честотата на рака въобще и в частност на рака на простатата.

Кои според Вас са радикалните методи за лечение на заболяването?

Както е добре известно по света това са само 2 метода:

1.      Радикалната простатектомия, която може да бъде извършена с разрез, лапароскопски и с помоща на робот. Особеностите на радикалната простатектомия независимо по какъв метод се извършва е в екзактната преценка за премахване на лимфните възли около простатата.

2.      Лъчелечение, най-често съчетано с хормонална терапия, като простатата може да се облъчи с външен източник или чрез заигляне /брахитерапия/

Всички останали методи на лечение като хормонотерапия, криотерапия, високоинтензивен ултразвук са експериментални и на такова лечение подлежат болни в клинични изпитвания. Доказано е отдавна, че хормоналната терапия може да бъде ефективна около 2 години, след което настъпва хормонална резистентност т.е. туморните клетки изработват защитни механизми срещу прилаганото хормонално средство.

В клиниката по Урология използваме ултразвуков нож, чрез който почти безкръвно извършваме с малък разрез отстраняване на простатата. Това е много важно за болния, тъй като той губи минимално количество кръв, не си спомням откога не сме кръвопреливали болен след такава операция. Възстановяването е бързо и още на първата седмица изписваме оперираните мъже.

Проф. Нейков, кога прегледът на простатата става задължителен?

­ Всеки мъж над 50 г задължително трябва да изследва простатата си. Прегледът включва кръвен тест за туморен маркер на простатата /ПСА/ и ректално туширане. Тъй като отпада нуждата от масов скрининг за диагноза на рака на простатата е необходимо да се извършат тези две изследвания. С тях се постига ранна диагностика на рака на простатата, като съм длъжен да поясня, че активната роля тук е повече на пациента отколкото на уролога. Освен това ако се прецени, че не се касае за рак на простатата трябва да се оценят микционните оплаквания чрез урофлоуметрия, попълване на международен симптоматичен въпросник и изследване на остатъчната урина след микция. Целта е да се направи реална оценка на състоянието и да се определи дали мъжът се нуждае от лечение и какво да бъде то. На ранна диагностика подлежат:

  1. Мъже над 50 години
  2. Мъже на възраст над 45 години при наличие на фамилна обремененост
  3. Мъже над 45 год. от афроамериканска раса

От този вид диагностика на практика отпадат мъжете над 75 год. възраст според последните препоръки на големите урологични асоциации.

­ Трябва ли прегледа да се извършва при липса на оплаквания?

­Вече е азбучна истина, че ракът на простатата се развива без изявени оплаквания в продължение на десетки години. От литературата е добре известно, че туморът убива тихо, бавно и в повечето случаи без специфични оплаквания. Ето защо е необходимо да се извършват посочените по-горе изследвания и при липса на клинични оплаквания.

­ Можем ли по-някакъв начин да се намесим на този етап и да задържим развитието или да се предпазим?

­ В някаква степен можем, ако се храним здравословно. Ако мъжът не прекалява с животинските мазнини, яде много домати и пие по чаша червено вино на ден, може да спре процеса в първия стадий на заболяването. В други случаи обаче ракът продължава да се развива. Стига се до тумор, който е с размер 1-2 мм. Липсват оплаквания и е късмет в този момент той да бъде диагностициран чрез биопсия на простатата. Защото туморът подмолно напредва и след 10-20 години стига трета фаза на развитие. Тогава вече огнището е голямо. Явяват се и оплаквания.


 

нагоре