Новини

Почина проф. Станко Киров

Почина проф. Станко Киров

07 Ноември 2012, Сряда

На 6.11.2012, след продължително боледуване, на 92 години, почина видният български онкохирург проф. д-р Станко Киров. Проф. Киров е създател на съвременната българска онкохирургия и е носител на най-високото професионално-съсловно звание “Лекар на България” за 2007 г.

Първи в България и втори в света, проф. д-р Киров въвежда органосъхраняващо лечение на рака на гърдата и първи у нас въвежда щадящата мамектомия. Въвежда и редица оперативни техники, които и до днес се използват в страната. Колегите му говорят за него като "пръв измежду хирурзите в България".

 През периода 1984 – 1996 е създател и ръководител на Мамографския център в Окръжна болница.  Работил е във всички области на онкологията – в това число на белодробната, коремната и на урологичната онкохирургия, включително и  рака на млечната жлеза.

Проф. Станко Киров е сътрудничил със специалисти от други държави, сред които Италия, Франция, Русия и Германия. Известен е с над 180 научни публикации. Той е и съавтор на първата книга за рехабилитация на болни от рак, издадена в Централна и Югоизточна Европа.

През 2010г. той беше удостоен съз званието "Почетен гражданин на София


Даже и след навършване на 90 - годишна възраст проф. д-р Киров продължи да преглежда и оперира раково болни, като съществременно 15 години беше Консултант на Клиниката по лицево-челюстна хирургия на Стоматологичния факултет - София. Той беше най-възрастният практикуващ хирург у нас.

Поклон пред светлата му памет!

Опелото ще се отслужи на 07 ноември 2012 г. от 13 часа в Храм „Свети седмочисленици”

нагоре