Новини

Отличие за сестринския екип на УСБАЛО

Отличие за сестринския екип на УСБАЛО

03 Май 2022, Вторник

Районната колегия, София, на БАПЗГ връчи професионални отличия в навечерието на 12 май, Световният ден на сестринството

Датата е свързана с рождението на Флорънс Найтингейл, смятана за основател на съвременното сестринство, а сред наградените тази година достойно място зае екипът от медицински сестри на УСБАЛО.

Биляна Огнянова – главна сестра на болницата, получи грамотата:

„Приех наградата на съсловната организация с вълнение и признателност, че трудът ни е оценен. Условията на работа през двете пандемични години и тежката патология, с която работим ни изправят пред големи предизвикателства. Но се справихме и отличието е напълно заслужено от всички, които се трудиха в тези нелеки времена.

Медицинската сестра участва в целия лечебен процес – от диагностиката през лечението и последващото наблюдение. Присъствието ни е значимо още в приемния кабинет, в който сестрата помага на пациентите да попълнят документите за хоспитализация. Ние осъществяваме първия контакт, от който се формира и отношението към болницата. Голяма е ролята и на специалистите по здравни грижи в параклиничните звена: клинични и рентгенови лаборанти, сестрите в патологията. Те понякога остават невидими, но е изключително отговорна работата им. В стационара медицинските сестри контактуват с болните по-дълго и по-задълбочено. Състоянието на тревожност преди и след операцията, възстановителният процес, адаптирането на болния към новите реалности и промяната на начина му на живот – всичко това е и в рамките на нашата компетентност.

Специфична при нас е и работата на сестрите в химиотерапията и лъчелечението. До голяма степен те провеждат терапията, назначена от лекаря, особено в медицинската онкология. Във всички болнични звена натоварването е голямо – и физическо, и психо-емоционално. Колкото и да е свикнала медицинската сестра с болничните реалности, винаги има неща, които те вадят от равновесие. Мислиш ги, преживяваш ги, но това е част от нашия професионален избор.

За жалост обществената оценка за нашата работа не е висока – и от морално-етична, и от финансова гледна точка. Смятам, че ако това не бъде променено, българското сестринство няма да има добро бъдеще!”

Въпреки реалностите и с надеждите за значителна промяна в политиката към професионалистите по здравни грижи в България, нека пожелаем на сестринския екип на УСБАЛО и на техните колежки по-добри дни, здраве, упорство и оптимизъм!

нагоре