Новини

Онкодерматолозите на УСБАЛО с безплатни прегледи за рак на кожата

Онкодерматолозите на УСБАЛО с безплатни прегледи за рак на кожата

12 Май 2022, Четвъртък

КАМПАНИЯ "ЕВРОМЕЛАНОМА" '2022

Всяка година по света се диагностицират над 3 млн. случая на немеланомен кожен карцином и над 135 000 малигнени меланома. В резултат на ранната диагноза смъртността в световен мащаб се понижава. Рискова група за развитие на кожен рак са хора със светла кожа - фототип I и II, с тежки слънчеви изгаряния в ранна детска възраст, със семейна история за рак на кожата, при наличие на множество бенки по кожата, както и хора, които работят на открито.

 За поредна година Българското дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дерматоонкология, организира национална кампания за превенция на рака на кожата „Евромеланома“ '2022. Целта на кампанията е да повиши общественото внимание към злокачествените образувания на кожата, чиято заболеваемост всяка година нараства, възможностите за предпазване от развитието им, както и за ползата от навременно откриване на проблема.

Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология традиционно подкрепя кампанията и се включва в нейното реализиране чрез реални инициативи. И тази година Клиниката по онкодерматология към УСБАЛО-ЕАД организира провеждането на безплатни профилактични прегледи за рак на кожата.

Прегледите ще бъдат извършени от лекарския екип на Клиниката по дерматология.

В дните четвъртък, 19 май и петък, 20 май 2022 г. в кабинет №128 на Диагностично-консултативния блок на болницата, във времето от 11.30 до 14.00 часа, ще бъдат прегледани всички желаещи по реда на идването, без предварително записан час.

 Ще бъдат консултирани пациенти със съмнения или ако откриват по тялото си кожни образувания, които:

  • променят размера, цвета и/или формата си;
  • са асиметрични и с неравни граници;
  • сърбят или кървят без причина;
  • са новопоявили се пигментни лезии;
  • или бенки, които са започнали да избледняват.

При съмнения или поставена диагноза, пациентите ще бъдат информирани и насочени за последващо лечение в болницата.

Бъдете отговорни към здравето си и не отлагайте консултацията с нашите специалисти!

Екип на Клиниката по онкодерматология на УСБАЛ по онкология, София

нагоре