Новини

Младите лекари: Д-р Мария Михайлова, специализант по нуклеарна медицина и четвърто поколоние лекар

Младите лекари: Д-р Мария Михайлова, специализант по нуклеарна медицина и четвърто поколоние лекар

29 Май 2024, Сряда

Представяме ви д-р Мария Михайлова, специализант в Клиниката по нуклеарна медицина с началник проф. д-р Елена Пиперкова.

Д-р Михайлова е четвърто поколение лекар, завършила е гимназия в с усилено изучаване на чужди езици в София. Говори свободно френски, руски и английски език. Завършва с отличие в Медицински Университет-Плевен през 2020 г. 

По време на следването си три поредни години е част от Организационния комитет на ежегодно провежданата Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари в Плевен. Освен организатор е и участник с презентации на интересни клинични случаи.

Обича да пътува със семейството си и приятелите, защото вярва, че е важно човек да умее да създава хубави спомени и нови преживявания, както и да опознава различни култури. 

Д-р Михайлова как се насочихте към медицината и двамата Ви родители са завършили медицината, майка Ви - проф. И. Михайлова е един от най-изявените лъчетерапевти у нас? Подкрепиха ли Ви в избора Ви? Много родители медици, като че ли се опитват да насочат децата си в друго поприще поради нелеката професия на лекаря? 

Към медицината ме насочи най-вече моето семейство, а и това, че като ученичка именно биологията и химията, бяха предметите, които най-много ми вървяха и ги учех с удоволствие. Гордост е за мен да кажа, че съм четвърто поколение лекар. Моята майка винаги е била до мен и ме е подкрепяла в изборите ми, тя е била и най-добрият модел за подражание и човекът, който ме насочи към избора да се занимавам най-вече с пациенти с онкологични заболявания.

Защо нуклеарна медицина, диагностиката и лечението на онкологични пациенти е нелека задача? 

Пациентите с онкологични заболявания са основен домейн на нашата специалност.  Нуклеарна медицина, която е всеобхватна и освен с диагностика се занимава и с терапия с широка гама-радиофармацевтични препарати. 

Ние сме близо до пациентите, от поставяне на диагнозата и началното стадиране на заболяването, през оценката на ефекта от приложеното лечение и проследяването им в нелекия им път. 

Като че ли не много млади лекар избират тези направления, доколко е развита нуклеарната медицина у нас и какви са възможностите за кариера? 

Нуклеарната медицина е високо-технологична специалност, като през последните години в България на все повече места младото поколение лекари имат възможност да се докоснат до най-съвременното ниво на апаратура. В това число и клиниката по Нуклеарна медицина в УСБАЛО “Проф. Иван Черноземски” разполага с хибридна апаратура - SPECT/CT и напълно дигитален PET/CT. Надявам се следващите години да имаме възможност да работим и с нови видове радиофармацевтици за диагностика и за метаболитна радионуклидна терапия. 

Заминавате на курс през лятото във Виена, разкажете за него? 

В средата на месец юни ми предстои да взема участие в събитие организирано от Европейската Асоциация по Нуклеарна Медицина - Young Investigator Meeting, в което имах честта да бъда избрана редом с още 9 млади лекари от цял свят и да представя научен проект, върху който работя, във връзка с оценка на терапевтичния ефект при пациенти с карцином на гърдата в метастатичен стадий. 

Не Ви ли привличат възможностите за развитие в чужбина? 

Чужбина е чудесно място за възприемане на нови знания и придобиване на нови умения по съответната специалност, но смятам, че младите лекари са необходими на България и може да намерим чудесно развитие в нашата страна. 

Къде е развита най-добре нуклеарната медицина в Европа? 

От все още скромния ми опит бих казала, че не мога да конкретизирам точно едно място, но бих уверила аудиторията, че в нашата страна се работи на съвременно европейско ниво и тепърва предстои да се въведат много нови неща. 

Кои са Вашите учители? 

Имах късмета и шанса да попадна при едни от най-добрите учители взели необходимото от световния опит и практика и внедрили ги в България, за да може нашата специалност да е това, което е в момента. Това са моите ръководители Проф. д-р Елена Пиперкова, дмн, която запали този огън в мен и желанието да вървя нагоре и Доц. д-р Лидия Чавдарова, дм, която винаги е готова да подаде ръка и никога не е спряла да ме стимулира. Благодаря им.

Какви са предизвикателствата пред младите лекари? 

Най-големите предизвикателства пред младите лекари, които завършват университет са недостиг на места за специализация, особено за “по-желаните” специалности и дилемата “България или чужбина”, най-вече заради по-високото заплащане. 

Моят съвет към всички млади колеги е да не забравят, че професията лекар е призвание и голяма отговорност! Нека всеки намери своя път и да го извърви с чест и достойнство! 

 

 

нагоре