Новини

Медицинският онколог д-р Ивелина Панджарова участва в международен симпозиум за гинекологични тумори

Медицинският онколог д-р Ивелина Панджарова участва в международен симпозиум за гинекологични тумори

02 Юни 2024, Неделя

Д-р Ивелина Панджарова, специалист от Клиника по медицинска онкология в УСБАЛ по онкология "Проф. Иван Черноземски", участва в международен научен симпозиум, посветен на гинекологичните тумори. Форумът се проведе през май в Лисабон, Португалия, и събра на едно място водещи експерти от европейски и световни центрове по гинекологична онкология. Симпозиумът представи съвременните методи за лечение и стратегии за превенция на рака на маточната шийка.

Особено внимание бе отделено на ваксинацията срещу човешкия папиломен вирус (HPV), която е ключова мярка в превенцията на рака на маточната шийка.

При жените на възраст между 15 и 44 години ракът на шийката на матката е на второ място по разпространение в Европа след рака на гърдата. У нас ракът на маточната шийка е втората причина за смърт при млади жени след рака на гърдата. А най-ефективният метод за предотвратяване на заразяване с HPV е ваксинацията. Не по-малко важен е скринингът (чрез цитонамазка) след 30-годишна възраст (и от 25 години при жени, живеещи с ХИВ), който може да открие заболяването в по-ранни етапи на развитие с възможност за по-добри прогнози на лечение 

Важно е да се отбележи, че България има Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, която активно насърчава имунизацията срещу HPV. Ваксината е безплатна за момичета между 10 и 14 г. възраст. Въпреки това, в последните години се наблюдава тенденция към намаляване на ваксинациите, което повишава риска от разпространение на HPV и увеличаване на случаите на рак.

"Ваксината срещу HPV може да се постави на всички лица, както момичета, така и момчета, над 9-годишна възраст - като ефективна мярка за разпространение на вируса и предотвратяване развитието на онкологични заболявания. Ваксината извън Националната програма може да бъде поръчана и закупена от всички аптеки в страната и поставена от общо практикуващ лекар", коментира ваксинацията д-р Панджарова.

нагоре