Новини

Лекар е новият почетен гражданин на Монтана

Лекар е новият почетен гражданин на Монтана

11 Юни 2014, Сряда

Д-р Иван Гаврилов, завеждащ клиника в специализирана болница по онкология в София, стана почетен гражданин на Монтана. Званието бе обявено от кмета на Монтана Златок Живков на тържествената сесия на общинския съвет по повод празника на града – Свети Дух.

Д-р Иван Гаврилов е роден преди 59 години в ломското село Василовци. Учи в природо-математическата гимназия на Монтана и в медицинския институт в София. Специализирал е онкологични заболявания на млечната жлеза и белия дроб. Има над 240 научни труда в тази област.

Докторът е известен родолюбец. Той купува икони от създателите им и ги дарява на църкви и манастири. Негови икони и кръстове вече има в 35 храма, между които и в „Св.св. Кирил и Методий" в Монтана.

Лекарят бе трогнат от вниманието и обяви, че дарява паричната стойност на наградата си на училището в село Горна Ковачица, което се нуждае от ремонт. В това село край Чипровци живее неговата майка Величка Крумова. Докторът обяви и две дарения от по 500 лв. за двама талантливи ученици от природо-математическата гимназия в Монтана. Това ще бъде ежегоден стимул, обясни той.

http://www.standartnews.com

нагоре