Новини

Лекари от Клиниката по лъчетерапия посетиха курс по брахитерапия в Рим

Лекари от Клиниката по лъчетерапия посетиха курс по брахитерапия в Рим

03 Юни 2024, Понеделник

Д-р Боряна Генова и д-р Габриела Радева от Клиниката по лъчелечение посетиха през април интердисциплинарен курс по комбинирана интракавитарна и интерстициална брахитерапия при карцином на маточната шийка в Рим, Италия. Курсът се провежда с водещи специалисти в областта – от многопрофилна болница AKH във Виена и болница "Джемели" в Рим. Болницата във Виена е един от най-големите академични центрове за брахитерапия при гинекологични тумори в Европа с дългогодишен опит в прилагането на брахитерапия

Задълбочената теоретична и практическа информация, представена на курса, ще залегне във въвеждането за първи път в България на техниката "комбинирана интракавитарна и интерстициална брахитерапия" в Отделението по лъчелечение с дейност "Брахитерапия" към Клиниката по лъчелечение в УСБАЛО,. Това е надграждане на вече преминат от всички лекари в отделението курс на ESTRO с фокус върху интракавитарна брахитерапия с 3D планиране.  

Клиниката по лъчелечение на УСБАЛО предлага самостоятелна интракавитарна брахитерапия като част от комплексното лечение при напреднал неоперабилен карцином на маточната шийка с отлични резултати и постигане на локален контрол поради високата доза. Дозата може да се приложи локално с метода, без засягане на близките здрави органи – пикочен мехур и право черво. С добавянето на игли към интракавитарния апликатор (интерстициална техника) се разширява покритието с висока доза и показанията на метода за лечение на големи формации или повторно облъчване при рецидиви на гинекологични тумори. 

Отделението по лъчелечение с дейност брахитерапия представлява уникална структура с възможности за интерстициална, интракавитарна и контактна брахитерапия със закрити източници и метаболитна брахитерапия с открити източници. Лекуват се простатен карцином, карцином на ендометриума и маточната шийка, кожни лезии, карцином на щитовидната жлеза и др. Освен лъчетерапевт с брахитерапевтична насоченост – д-р Генова, д-р Кунин и д-р Радева, плавният ход на работа изисква мултидисциплинарен екип специалисти – медицински физик, анестезиолог, уролог, гинеколог, нуклеарен медик, пулмолог и не на последно място подготвени за тази специализирана дейност медицински сестри.

нагоре