Новини

Коварството на рака на пикочния мехур - няма ранни симптоми и болка

Коварството на рака на пикочния мехур - няма ранни симптоми и болка

01 Юли 2015, Сряда
Големият брой пушачи у нас , замърсената околна среда, вредните храни и напитки са основните фактори, които увеличават болните от рак на пикочния мехур у нас, казва онкоурологът проф. Красимир Нейков

По последните данни за година тази диагноза е поставена на около 1250 българи и това е приблизително с 25% повече от предишната година. Засяга повече мъжете, защото по-често имат проблеми с уринирането и много от тях са пушачи. Замърсяванията на околната среда, включително мръсният въздух може да повлияе. Така проф. Красимир Нейков, началник на Клиниката по урология в националната онкология, обяснява драстичното увеличаване на случаите. Съмнение имаше и за канцерогенни ефекти от дизеловото гориво, но те отпаднаха, обясни специалистът.

Ракът на пикочния мехур може да бъде хванат рано, ако се увеличат профилактичните прегледи с ултразвук на органите в корема и малкия таз. Коварното на заболяването е, че подобно на рака на бъбрека идва без предупреждаващи симптоми. В един момент се появява кръв в урината и това задължително изисква преглед при специалист.

Туморът расте с 1-2 мм на месец

Отлагане на прегледа означава разрастване на патологичната тъкан. От страната често идват хора с напреднали, големи карциноми, понякога излизащи и извън пикочния мехура и обхванали съседни органи, отбеляза проф. Нейков. Лечението зависи от стадия, за установяването се прави уретроцистоскопия. Тя се прави със спинална упойка (в кръста) и със специална апаратура с оптика се оглежда пикочният мехур и се преценяват възможностите за операция. За изхода от лечението е важно взимане на клетки за хистологично изследване не само от видимата част на тумора , а и от основата му. По данни на западни автори при 25-30% в нормална на вид тъкан под изрязания тумор се откриват мутирали клетки

Според онколога приблизително при 40-50 на сто от оперираните в страната не е даван за изследване материал от под тумора, което налага това да се прави допълнително при втора инвазивна процедура.

В СБАЛО имаме апаратура, която позволява чрез по-щадящ и бърз метод да се отстранят и по-големи тумори – до 5-6 см в диаметър. Определящ фактор за терапията е дали образуванието е прораснало в мускулния слой, или не, обяснява специалистът. Ако то е повърхностно, се слага противотуморен антибиотик в пикочния мехур, а ако е навлязло в дълбочина, е категорично противопоказно и тогава се пристъпва към обща химиотерапия, понякога съчетана и с облъчване. Или се премахва пикочният мехур, като се създават подходящите за конкретния случай алтернативни начини за отвеждане на урината.

БЦЖ ваксината има много добър ефект

при определени видове тумори. Тя е имуномодулатор, който променя локалния имунитет в пикочния мехур и предотвратява ново образуване на туморна маса. Терапията трябва да започне до 3-4 седмици след операцията, което при сегашната организация на онкологичното лечение невинаги се случва, предупреждава проф. Нейков. Той е убеден, че лечебният процес ще се подобри, ако се определят реферативни клиники, където пациентите да бъдат насочвани още в началото. “Така намаляват грешките и се избягва забавянето на терапията.”

Няма сигурни доказателства, че 4-5 кафета на ден увеличават риска от рак на пикочния мехур, смята онкологът с 35 г. опит. Проблемът е свързан основно с цигарите. Ако човек е пушач и едновременно с това обича кафе, често ги съчетава. И да, наистина може да се стигне до рак, но не от напитката, а от изпушените цигари.

Полезен навик, който е и национална традиция в някои държави, е с кафето да се сервира и чаша вода, което е много здравословна практика.

Най-сигурната профилактика според проф. Нейков е чистата (не и хлорираната) вода. Тя е в основата на най-простия механизъм за предпазване – чрез разреждане на рисковите агенти. Ако вредна молекула навлезе в тях, шансът тя да бъде изхвърлена от организма с урината е по-голям при по-голяма диуреза. Преминаването на 2 литра вода през пикочните пътища намалява значително риска тази опасна молекула да се закрепи - нещо, което при половин литър поети течности е по-вероятно. “Полезна е и бирата, дори и другите видове алкохол, ако се приемат с достатъчно течности. За други заболявания алкохолът може да увеличава риска, но конкретно за пикочния мехур не е така, стига да се спазят 2 условия – да се употребяват с мярка и концентратите да не се пият чисти”, обяснява шефът на онкоурологията.

По-голям риск за пикочния мехур има при професиите, свързани с излагане на химикали. Например за заетите в кожарската и в обувната промишленост, за работещите с анилинови бои и др. химически агенти.

Източник: 24 часа

нагоре