Новини

Клиниката по лъчетерапия в СБАЛО вече е напълно готова

Клиниката по лъчетерапия в СБАЛО вече е напълно готова

03 Декември 2015, Четвъртък

От началото на следващата седмица в СБАЛО в София ще започне работа разширената Клиника по лъчетерапия. Това каза пред журналисти директорът на болницата д-р Валентин Ангелов.  Днес той откри клиниката заедно със зам.-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски и председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.

Д-р Ангелов определи като чудо изграждането на разширената клиника, като напомни, че около реализацията на проекта имаше много проблеми. Стартът на проекта датира още от март 2011 г., когато бе направена първата копка. След това той бе замразен дълго време заради архитектурна несъвместимост с планираната за закупване апаратура. През месец септември министърът на здравеопазването д-р Петър Москов дори нарече ставалото около проекта „бандитски схеми“, а премиерът Бойко Борисов обвини предишното правителство, че проектът е бил провален от тях.

Директорът на болницата отбеляза, че в клиниката ще работи екип от 60 души, които са отлични професионалисти. „Искам да се обърна към частните болници, които имат апетити към нашия персонал. Обръщам се към мениджърите на тези лечебни заведения. Нека водим един конструктивен диалог. Ние можем да си помагаме чрез трансфер на пациенти, чрез трансфер на специалисти. Но не бива по този некоректен начин да бъдат привличани специалистите ни“, отбеляза той. Д-р Ангелов заяви, че след откриването на клиниката българските пациенти вече няма да ходят да се лекуват в чужбина. Напротив, пациенти от други страни ще идват на лечение в СБАЛО, каза той. По думите му има интерес за това от страна на Либия.

Д-р Ангелов напомни и за обещанието на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, след като през клиниката премине първият пациент, да бъде задвижена процедурата СБАЛО да стане университетска болница.

Зам.-министър на здравеопазването д-р Адам Персенски каза, че стойността на проекта е 31 928 171 лв. С тези пари освен построяването на новата сграда са закупени два линейни ускорителя от последен клас, магнитно-резонансен томограф, дозиметрична апаратура и др.

Ръководителят на клиниката проф. Веселина Първанова отбеляза, че не бива да се очаква удвояване или утрояване на броя на пациентите, които преминават от там заради новата апаратура. „Просто нашите пациенти ще имат много бърз достъп до лечение и ще се лекуват с по-сложни техники, което означава много повече усилие от персонала“, каза тя.

Източник - zdrave.net

нагоре