Новини

Защото ракът е лечим, в УСБАЛО „Продължаваме“

Защото ракът е лечим, в УСБАЛО „Продължаваме“

04 Февруари 2019, Понеделник

4 февруари е Световният ден за борба с онкологичните заболявания, на  който тази година UICC (Международен съюз за контрол на рака) и СЗО започват нова три-годишна кампания под мотото: "I Am and I Will" - "Аз съм и аз ще бъда". Тя призовава всички – лекари, пациенти, политици, цялото общество, да поеме своя личен ангажимент за намаляване на глобалните последици от рака и да действа. УСБАЛО се включва в нея с призив към всички да не се страхуваме да се грижим за своето здраве, както и да дадем своя принос в борбата с рака, за да „Продължаваме“ напред. Точно така, както го направиха много български творци, които безвъзмездно поставиха изкуството в служба на болните хора. Благодарение на техните усилия днес в УСБАЛО бе открита третата по ред изложба от галеристката Бистра Стойчева с картини на десетки художници*. А Тони Димтрова и Стефан Илчев подариха песента „Животът“, която бе написана по стихове на Пепа Таракчиева и музика на Ефтим Чакъров, на всички пациенти и техните близки. Благодарим им, защото само чрез общите усилия на всички нас – лекари и немедицински специалисти, можем да преобърнем неблагоприятните тенденции при онкологичните заболявания и да ги победим!

 

Онкологичните заболявания в цифри,

Проф. Здравка Валерианова

 

Последните данни за разпространение на раковите заболявания и тежестта на засягане на хората по света са публикувани от СЗО и Международната организация за изследване на рака през септември 2018 г. в Global Cancer Observatory (Globocan 2018). Базата данни на Globocan 2018 предоставя изчислени показатели за заболяемостта и смъртността в 185 страни за 36 видове рак и за всички локализации заедно. Очаква се новите случаи от рак да нараснат на 18.1 млн., а над 9.5 млн. да са смъртните случаи по света през 2018 г. Това означава един на всеки 5 мъже и една на 6 жени в света да развие заболяването през своя живот и един на 8 мъже и една на 11 жени да почине от него. Броят на преживели 5 години с диагнозата рак или т.н. 5-годишна болестност е изчислен на 43.8 млн.

Ракът на белия дроб, женската гърда и колоректалния карцином са трите основни локализации при заболелите и едни от първите пет при починалите (съответно, първо, пето и второ място). На тези три локализации заедно, се дължи 1/3 от заболяемостта и смъртността от рак в света. Ракът на белия дроб и женската гърда са водещите локализации при двата пола, с приблизително 2.1 млн. диагностицирани при всяка една от тях през 2018 г. или 11.6% от глобалното засягане от рак. Колоректалният карцином е третата по честота локализация с 1.8 млн. нови случаи и 10.2% от всички, следван от рака на простатата (1.3 млн. случаи, 7.1%) и стомаха (1.0 млн., 5.7%). Ракът на белия дроб, също така, е водеща причина за умиранията от рак по света с 1.8 млн. смъртни случаи или 18.4% от всички починали (поради лошата прогноза на заболяването), следван от колоректалния карцином и рака на стомаха (съответно, 881 000 умирания, 9.2% и 783 000 умирания, 8.2%). Поради по-добрата си прогноза, ракът на женската гърда заема пето място с 627 000 умирания, 6.6% от всички смъртни случаи. Ракът на белия дроб е най-честата диагноза при мъжете и водеща причина за смъртността от рак при тях (почти един от 5 смъртни случаи на рак) през 2018 г., следван от рака на простатата и колоректалния карцином при заболелите и рака на черния дроб и стомаха при починалите. Най-честата диагноза при жените в 154 от 185 страни в света е рака на гърдата (всяка четвърта от всички новодиагностицирани). Тази локализация е водеща причина за умиранията при жените (15%), следвана от рака на белия дроб и колоректалния карцином.

България е сред страните с високо засягане от всички локализации на рака в света. Изчисленият брой нови случаи (по данни на Globocan 2018) са 35 378 без немеланомен карцином на кожата (19 751 при мъжете и 15 627 при жените) и 19 139 са умиранията (11 193 при мъжете и 7946 при жените). 9% е нарастването на новозаболелите и 6.3% на починалите от рак през 2018 г., спрямо 2013 г. 83 849 пациенти са преживели 5-години с диагнозата рак в страната, от които 13 179 (15.7%) са тези с рак на женската гърда и 10 186 (12.1%) с рак на простатата. Най-честите локализации при мъжете са рака на простатата, белия дроб, дебелото черво и пикочния мехур. При жените водещи са рака на гърдата, тялото на матката, дебелото черво и маточната шийка. Стандартизираната заболяемост при мъжете (световен стандарт на 100 000 мъже) е най-висока при рака на простатата (53.6) и белия дроб (50.1), а при жените рака на гърдата (59.1) и маточната шийка (20.3). Най- висока е смъртността от рак на белия дроб (25.7) и женската гърда (16.4) при двата пола заедно.

Нарастването на злокачествените новообразувания се дължи главно на няколко фактора, включващи нарастване броя на населението по света и неговото застаряване, както и на фактори, свързани със социално-икономическото развитие на отделните общества и техния начин на живот и бит. Ефективните действия за превенция на заболяването са довели до наблюдаваното след 2000 година намаляване на заболяемостта от някои видове рак, като този на белия дроб при мъжете в северната част на Европа и Северна Америка; рака на маточната шийка в повечето региони на света с изкл. на Субсахарска Африка и др. Данните, обаче, сочат, че в повечето страни ще продължи да нараства броят на новите случаи и умиранията (съответно на 29.5 млн. и над 16 млн. през 2040 г., вкл. демографските промени), което ще изисква навременно и адекватно лечение и грижи за пациентите с ракови заболявания. Европейският регион, където живее само 9.0% от глобалното население, е вторият по честота на засягане след Азия, като новодиагностицираните са изчислени на 23.4% от всички нови случаи и 20.3% от всички умирания от рак по света.

Ракът на млечната жлеза – рискови фактори и профилактика,

Д-р Далал Ал Зайат

Това е най-често срещаното злокачествено заболявание сред жените - 25% от всички злокачествени новообразувания. Основните клинични симптоми, насочващи пациента към лекаря са:

- опипваща се туморна формация „бучка“ в млечната жлеза

- болки в гърдата

- секреция от зърното

- кожни промени в областта на зърното или ареолата.

Други по-редки са: увеличаване на размерите на млечната жлеза,зачервяване на кожата.

 

Късни симптоми:

              

- уголемяване и зачервяване на цялата млечна жлеза

- текстура на портокалова кора върху кожата

- увеличени лимфни възли в аксилата.

- кървене.

- загуба на тегло.

 

Самоизследване:

Периодичната самостоятелна проверка на гърдите е важна част от раннта диагностика.

Самоизследването започва след 20 год възраст и се осъществява ежемесечно от 3-тия до 5-тия ден след менструацията.

 

Рискови Фактори:

- възраст-жените над 60 години са с по-висок риск.

- фамилна обремененост- роднина с рак на гърдата.

- промени в някой гени-

- късно раждане

- ранна менструация - преди 12 години

- късна менопауза над 55 години.

- вземане на хормонални препарати над 5 години.

- прием на орална контрацептиви.

- неправилно хранене, затлъстяване, алкохолна консумация, тютюнопушене, недоспиване.

- йонизираща радиация

- липса на физическа активност.

- стрес.

Как да се пазим

 1. Намалете или избегнете приема на контрацептиви
 2. Намалете приема на мазни храни - колкото сте по-тежки, толкова повече естроген има организма ви
 3. Соева диета - соята съдържа фитоестрогени и други биологично активни субстанции,който блокират усвояването на естрогени
 4. Повече плодове и зеленчуци
 5. Спортувайте повече
 6. По-малък прием на алкохол
 7. Не пушете
 8. Ходете на редовни профилактични прегледи - жените трябва да осъществяват редовни профилактични прегледи веднъж годишно при мамолог - онколог, който да предложи и насочи пациентката към най-добрия диагностичен метод като ехография,мамография и др.
 9.  

Ракът на дебелото черво – рискови фактори и профилактика,

 

Д-р Ева Диманова

 

По данни на СЗО и НРР за 2018г, заболеваемостта от карцином на колона и ректума в България е 28,5/100000 население. Липсата на адекватна първична и вторична профилактика водят до откриване на заболяването в напреднал стадий и лоши резултати на преживяемост. Според последните данни от НРР, не повече от 40% от пациентите се откриват в ранен стадий (I и II).

Повечето колоректални карциноми (КРК) произлизат от аденоми,които с времето претърпяват злокачествена трансформация под въздействието на унаследени или придобити генетични дефекти.

Прогресията от аденом до карцином е продължителен процес, който вероятно отнема средно 10 години. Този голям „времеви прозорец“ позволява ранно откриване на предраковите състояния и карцинома, при своевременно приложени скринингови и диагностични тестове.

Необходимо е познаване на рисковите фактори за развитие на КРК, с цел превенция на предотвратимите (първична профилактика) и провеждане на скрининг при непредотвратимите (вторична профилактика).

Рискови фактори

Рискът от заболяване от КРК в рамките на един човешки живот е около 5%, като в случаи с необременена фамилна анамнеза е около 2%. Факторите, влияещи за увеличаване на този риск, са свързани с начина на живот (зависещи от индивида), с възрастта, наследствеността и придружаващите заболявания (независещи от индивида фактори)

Предотвратими рискови фактори

 

- Наднормено тегло или затлъстяване:

- Намалена физическа активност:

- Лош начин на хранене – това включва диета, богата на червени меса (свинско, телешко, агнешко, черен дроб), както и на преработени меса (колбаси) и същевременно бедна на фибри (пресни плодове и зеленчуци) води до увеличаване на риска от КРК. Обработката на месото при високи температури (пържене, гриловане, опушване), поради образуване на мутагенни пиролизни продукти. Недостатъчен прием с храната на селен, витамин D и калций.

- Тютюнопушене

- Прием на алкохол:

 

Непредотвратими рискови фактори

- Възраст: Честотата на КРК нараства значително след 50г възраст.

- Полипи или вече установен в миналото КРК

- Хронични възпалителни чревни заболявания : Болест на Крон, Улцерозен колит.

- Фамилна обремененост. 1 от 3 случая с КРК има родственик със същото заболяване. При обременена фамилна анамнеза, рискът нараства на 6% при един родственик от първа линия, ако той е над 45г и на 10% ако е под 45г. При двама засегнати родственици по първа линия рискът от заболяване е 17%.

- При наследствените синдроми рискът варира от 30% (Пойтс-Йегерс, Ювенилна полипоза), до 70% за Синдрома на Линч и 90% за Фамилната аденоматозна полипоза. Честотата на наследствените синдроми е 4-6%.

- Расова и етническа принадлежност.

- Диабет 2 тип (неинсулинозависим захарен диабет). КРК и НИЗЗД имат някои общи рискови фактори, като намалена физическа активност и затлъстяване. Освен повишен риск от КРК, пациентите със НИЗЗД имат и по-лоша прогноза на протичане на онкологичното заболяване.

- Фактори с неясни ефекти върху риска от КРК: Проведено в миналото лечение по повод на друг карцином; Акромегалия; Състояние след бъбречна трансплантация; Състояние след холецистектомия

 

Скрининг при хора със среден риск

Въпреки че не съществува единен модел за провеждане на широк популационен скрининг за КРК, препоръките са да се използват един или комбинация от методи при хора на възраст над 50 години.

Една от последните актуализирани препоръки е на American Cancer Society (ACS) от 2018г. Актуализацията се състои в понижаване на препоръчителната за скрининг възраст, от 50 на 45г, поради видимата от анализите увеличена честота на КРК в по-млада възраст. За момента над 80% от младите пациенти, се диагностицират в напреднал стадий на заболяването, поради неглижиране на симптомите и отдаването им на различни доброкачествени причини.

Препоръките включват шест варианта на скринингови методи, сред които да се подбере подходящия за конкретния случай:

 1. Тотална колоноскопия на всеки 10г
 2. КАТ -колонография на всеки 5г.
 3. Сигмоидоскопия на всеки 5г.
 4. Виско-сензитивен гваяков ФТОК ежегодно
 5. ФИТ ежегодно
 6. Фекален ДНК тест на всеки 3г.

Всички позитивни резултати от скрининговите тестове следва да бъдат потвърдени с колоноскопия. При установяване на преканцерозни изменения (полипи, възпаление), пациентите следва да бъдат проследявани ежегодно.

С включването на повече тестове в препоръките си, вместо промотиране на тестове с по-висока ефективност за доказване и на полипите и карцинома, ACS отбелязва, че провеждане на скрининг с приемлив за пациента тест, е за предпочитане пред отказа от скрининг.

Съвременни тенденции в химиотерапията,

 

Д-р Александър Герасимов

 

Научният и изследователски интерес на медицинската общност в света да е насочен към откриване на все по-ефективни начини за лечение на карциномите на млечната жлеза и дебелото черво. Освен класическите схеми за лечение с цитостатици, които сме свикнали да наричаме химиотерапия, в арсенала на медицинските онколози присъстват моноклоналните антитела или така наречената прицелна (таргетна) терапия. Все по-често обръщаме поглед с надежда и към имунотерапията за лечение на тези заболявания, но преди да можем да я използваме при пациентите с карцином на млечната жлеза и дебелото черво, трябва да се убедим в ефективността в рамките на провежданите клинични проучвания.

При карциномът на млечната жлеза прицелната терапия с моноклонални антитела се превърна в златен стандарт на лечение при HER2-позитивните карциноми през последните 20 години. Вече разполагаме с 4 генерации блокери на HER2 рецептора – самостоятелно, в комбинация с класически химиотерапевтици, както и под нови форми, комбинирани с цитотоксични отрови. Постоянното развитие в областта на лечението на HER2 позитивните тумори на гърдата доведе до постигане на немислими преди години терапевтични резултати.

Последните 3 години отбелязаха впечатляващи успехи в лечението на хормонално чувствителните HER2-негативни карциноми на гърдата. В медицинската онкология се появи нов клас медикаменти – инхибитори на CDK4/6, които наред с удобната си таблетна форма на приложение, донесоха обнадеждаващи резултати при пациентите, показани за лечение с тях.

Продължават научните търсения за подобряване ефективността при лечението на т.нар. тройно негативен карцином на млечната жлеза. Редица клинични изпитвания изследват ролята на имунотерапията при това заболяване, чиито резултати се очакват.

В областта на карцинома на дебелото черво продължава разработването на индивидуализиран подход на лечение. Търсенето и доказването на различни биомаркери при всеки отделен пациент дава основание за комбинирането на класическите химиотерапевтични схеми с модерни прицелни молекули на различни линии от лечение на заболяването. Изследването на панели от гени и установяване на мутации отваря врати на имунотерапията като потенциален многообещаващ терапевтичен съюзник в борбата с карцинома на дебелото черво.

Продължават усилията за прецизиране и индивидуализиране на лечението на онкологичните пациенти. Бъдещето на медицинската онкология се пише ежедневно с непрестанните усилия на лекари и изследователи. Клиниката по Химиотерапия участва активно в търсенето на нови все по-добри начини за лечение на пациентите в рамките на големи международни и собствени научни изследвания.

Лъчелечение,

 

Доц. Иглика Михайлова

Лъчелечението в България е на европейско ниво и вече не се налага да се изпращат пациенти за лечение в чужбина. В УСБАЛО се работи с модерни техники за облъчване, чрез които много прецизно се атакува тумора и грижливо се пазят околните здрави органи и тъкани. Уникален за нашата страна е апаратът за хеликална томотерапия. Той представлява хибрид от линеен ускорител и компютър томограф. Масата за облъчване се движи, докато гентрито на апарата се върти и скенира болния. По този начин ежедневно може да наблюдаваме как се промяня тумора и да се адаптира облъчването. Апаратът позволява и прилагане на радиохирургия. Това представлява облъчване на малки огнища най-често метастази с висока доза с цел излекуване.

Имената на художниците, които се включиха в „Продължаваме“:

Васил Петров, Петър Мичев – Педро, Димитър Анастасов, Спасимир Богданов, Ангел Рангелов, Белчо Хаджийски, Адриана - гостуващ автор от Италия, Васил Байлов - Зограф, Гено Генов, Даниела Динкова,  Зорница Боева, Иван Джоков, Кристина Захариева, Павел Иванов, Поликсена Здравкова, Надежда Нанова, Светослава Карабашева, Стоико Гъгъмов, Снежана Попова,Станимир Кръстев, Таня Коджаманова, Тоня Михайлова, Филиз Мехмед, Христо Вутов , Надя Златанова,  Ружима Стоева Борислав  Борисов, Биляна Гунчева, Гинка Григорова, Анелия Гълъбова, Росица Курадинова, Вася Арнаудска, Тодор Илиев, Ирина Милева, Борислав Борисов, Гергана Масарлиева – гостуващ автор от Германия, Благой Иванов, Тоньо Цанов, Таньо Павлов, със специалното участие на Александър Сергеев и „Арт Академи“. 

нагоре