Новини

Д-р Мария Десислава Плачкова - специализантът в Клиника по Гръдна хирургия с черен колан по карате

Д-р Мария Десислава Плачкова - специализантът в Клиника по Гръдна хирургия с черен колан по карате

01 Юли 2024, Понеделник

В рубриката "Специализантите на  УСБАЛ по онкология „Проф. Иван Черноземски" ви представяме д-р Мария Десислава Плачкова, специализант в Клиника по Гръдна хирургия. 

Д-р Плачкова завършва езикова гимназия в родния си град Кюстендил с профил английски и испански език, които използва ежедневно. Завършва медицина в СУ „Св. Климент Охридски“ с основна база на обучение УМБАЛ "Лозенец“, където започва специализацията си, а от септември 2023 г. е част от Клиника по Гръдна хирургия в УСБАЛ по онкология „Проф. Иван Черноземски“.

Защо избрахте да учите медицина? Как се насочихте към хирургията на гърда?

През по-голямата част от съзнателния ми живот съм се занимавала със спорт. В продължение на 17 години тренирах карате, като 8 години бях титуляр в националния отбор. Преди 9 години защитих майсторска степен I дан черен колан. Въпреки любовта към бойните спортове, никога не съм имала планове да се занимавам професионално с това. Искам да съм лекар откакто се помня. Баба ми по майчина линия е била медицинска сестра и съм прекарала много дни в кабинета с нея.  Затова, когато завърших средно образование, нито за миг не съм се колебала в избора си. Относно избора на специалност, хирургията винаги ми е харесвала, тъй като е комплексна специалност - включва диагностика, лечение с видими реални резултати почти веднага и проследяване на пациентите. Предизвикателство е и в същото време - голяма отговорност, а това е качество, което смятам, че притежавам. Избрах да се усъвършенствам в хирургията на гърда, още когато д-р Ваня Митова ми беше преподавател в университета. Тя е причината да се "влюбя" в тази патология, показвайки ми важността на проблема и необходимостта от специалисти, които да познават детайлно това заболяване.

Защо избрахте да специализирате точно в Клиниката по гръдна хирургия в УСБАЛ по онкология „Проф. Иван Черноземски“?

Избрах да специализирам именно тук, търсейки ментори, от които да придобия най-пълни теоретични и практически знания и умения в тази патология. В лицата на проф. Иван Гаврилов и д-р Ваня Митова видях точно това и за мен е голяма радост и привилегия да работим в един екип. Освен това, болницата е с традиции и изграден авторитет като най-голямото и най-старото онкологично лечебно заведение в България, с най-голям брой болни с рак на гърдата и не мисля, че има по-добро място за специализиране в това направление. 

С коя тема участвахте в XIV Научна конференцията по онкология?

Представих клиничен случай от съдебно-медицинската практика, свързан с имплант-асоцииран лимфом на гърдата. Смятам, че темата е интересна, тъй като все повече се увеличава броя на жените с поставени гръдни импланти, а за рисковете, усложненията и проследяването при тези пациентки не се говори много и жените на практика са неинформирани. Дискусията, която породи представената от мен презентация, показва интереса и важността на проблема.

Какви възможности дава съвременната хирургия на гърда?

Съвременната хирургия на гърда предоставя изключително много възможности, след като пациентите бъдат адекватно оценени. Отдавна хирургията на гърда не е "мастектомия с аксиларна дисекция". Имам удоволствието и възможността в Клиниката по гръдна хирургия в УСБАЛ по онкология „Проф. Иван Черноземски“ да извършваме ежедневно целия набор от съвременни техники за оперативно лечение, подхождайки индивидуално към всеки пациент. Рутинно извършваме органо-съхраняващи и онкопластични операции, различни видове пластики с цел реконструкция, включително при необходимост - поставяне на експандери или импланти. Тези операции обикновено се съчетават и с премахване на лимфни възли от подмишничната ямка, независимо дали се извършва сентинелна или аксиларна дисекция. Нашата цел е операциите, които извършваме, винаги да са онкологично и естетически издържани.

Какви са интересите Ви и какво следва след като вземете специалност?

Ракът на гърдата е социалнозначимо заболяване с изключително висока честота. Пациентите имат нужда от специалисти, които постоянно се усъвършенстват, участват активно в конференции и обучения и подхождат към тях с професионализъм, давайки им надежда, кураж и добри резултати. Всеки ден се старая да бъда такъв лекар и смятам да се развивам в тази посока.

 

нагоре