Новини

Д-р Валентин Ангелов: Открит рано, при 40% ракът е лечим. 10 сигнала за заболяване

Д-р Валентин Ангелов: Открит рано, при 40% ракът е лечим. 10 сигнала за заболяване

13 Февруари 2015, Петък

Д-р Валентин Ангелов е директор на Специализираната болница за активно лечение по онкология

 - Д-р Ангелов, последните данни за рака отново показват увеличаване на случаите, с колко?
- Новорегистрираните болни в България са се увеличили средногодишно с 1,7% при мъжете и с 1,5% при жените. Според последните данни на националния раков регистър онкологична диагноза е поставена на 36 649 души. От тях повечето - 19 779, са мъже. Тенденцията на нарастване на случаите е световна. Всяко пето неинфекциозно хронично заболяване е от рак. За Европа онкологичните заболявания са на второ място по значимост след сърдечносъдовите. Прогнозите са случаите да растат с процеса на увеличаване на продължителността на живота. Но е много важно до всички хора да достига информацията, че, открит навреме, ракът е лечим.


- В колко от случаите прогнозите са добри?
- Данните показват, че при около 40 процента от пациентите, на които диагнозата е поставена в най-ранен стадий, когато и възможностите за въздействие са максимални, се постига дефинитивно излекуване. Това обяснява защо не само всички онколози, но и всички лекари съветват своите пациенти да не пропускат профилактични прегледи и да обръщат внимание на обезпокоителни симптоми (кои са 10-те най-чести, вижте по-долу) , които може да са ранни сигнали за новообразувания. Тази година мотото на Световния ден за борба с рака - 4 февруари, е "Не извън нас" и фокусът е върху здравослония начин на живот, ранно откриване, достъпно лечение за всички и качество на живота, т.е. ние също сме съпричастни към това дали ще се разболеем.


- Кои са безспорните фактори за възникване на онкологично заболяване?
- Употребата на тютюн, прекаляването с алкохол, прекомерното излагане на слънце, затлъстяването, което е резултат на нездравословно хранене и заседнал начин на живот, подценяване на инфекции, за които медицината е доказала, че могат да доведат до рак.


- Кои видове рак са най-чести?
- При мъжете най-голям е делът на рака на белия дроб, а при жените - на млечната жлеза. И за двете заболявания тревожна е тенденцията да възникват в по-млада възраст, така е и с рака на маточната шийка - засяга все по-млади българки.


- Обявихте обща инициатива със Софийската община за скрининг за рак на гърдата на 3000 учителки на възраст 35-60 г., може ли той да "повлече крак" за масова профилактика?
- Надявам се и други институции да проявят такава инициатива и проектът да прерасне в национален скрининг. По програмата на общината и лично с инициативата на кмета г-жа Йорданка Фандъкова до края на юни в болницата ще бъдат консултирани всички от таргетната група. При нужда ще се извършват ехографски и мамологични прегледи. Може би не се знае от обществеността, но резултатите от оперативното лечение на рака на гърдата в нашата болница се доближават до средноевропейските. Разбира се, когато диагнозата е поставена в начален стадий.


- Какво предвижда технологичното обновяване на болницата, чието финансиране вече е осигурено?
- Планираме изграждане и оборудване на по-модерна клиника по урология. Но всъщност почти всички клиники ще получат апаратура от ново поколение, ще осигурим техника за безкръвна лапароскопска хирургия.


- Кога ще започне използването им?
- До една година болницата ще има нов облик и възможности за лечение. По един по-стар проект очакваме до октомври два нови ускорителя за лъче-терапевтичния комплекс. Това ще сложи край на листата на чакащите.

Ето и 10-те симптома за най-честите видове тумори

Британско проучване показа, че повечето хора пренебрегват симптоми, които може да са сигнали за най-честите видове рак.

Вижте кога според онколозите човек не трябва да отлага консултация с личния си лекар, който ще прецени дали са нужни изследвания за уточняване на състоянието или състоянието ви е свързано със сравнително безобидни проблеми.


1. Упорита кашлица или дрезгавост - може да сигнализира за рак на белия дроб.

2. Промяна във външния вид на бенка - може да означава рак на кожата.

3. Очевидна промяна в навиците на червата - може да означава рак на дебелото черво.

4. Незаздравяващи цепнатини или язви в устата - може да означава рак на устата.

5. Затруднено преглъщане - може да означава рак на хранопровода.

6. Необяснима загуба на тегло - може да сигнализира за няколко вида рак.

7. Нетипично поведение на пикочния мехур - може да е сигнал за рак на пикочния мехур или косвено за простатата.

8. Странни бучки - може да се дължат на много видове рак, но разположението по тялото често е ориентир за вида.

9. Трайна необяснима болка - в зависимост от мястото може да предупреждава за няколко вида рак.

10. Необяснимо кървене - според мястото може да означава рак на дебелото черво, рак на шийката на матката или рак на влагалището

Източник: 24 часа

нагоре