Новини

Гостуваща изложба в КОЦ Русе

Гостуваща изложба в КОЦ Русе

27 Юли 2020, Понеделник

Една идея, родена преди две години и половина, продължава своя живот. Независимо от предизвикателствата на времето, пандемиите и сенчестото всекидневие.

Започнахме 2020 година с много амбиция, идеи и конкретен план. Всички бяхме вдъхновени: студентите от Нов български университет и техният ръководител Златка Ангелова, художници от различни възрасти и школи, обединени за идеята от Бистра Стойчева и Димитър Анастасов, екипът на УСБАЛО...Пандемията замрази плановете ни, но не смрази идеята, в чиято сърцевина е смисълът и радостта от живота.

Идеята на проекта Продължаваме " и неговите първи стъпки и прояви, са дело на доктор Стефан Константинов, изпълнителен директор на УСБАЛО – София, и неговия екип:  Мария Чипилева, Биляна Огнянова, Стойчо Стоев. От началото на 2018 година до днес, тази проява намира широк отзвук: изложби, театрални спектакли, концерти, авторска тематична песен...Това е само част от реализацията на проекта, съсредоточена главно в София. В болницата и изложбената зала на Лъчетерапевтичния комплекс, в Националния дворец на културата, в аулата или във фоайето... ”Продължаваме” е навсякъде близо до пациентите и до всички хора, които имат нужда от духовна подкрепа, от кураж и надежда.  

„Продължаваме” из България...

От  27 юли 2020 г. гостуваме в Комплексния онкологичен център в Русе, където идеята намери съмишленик в лицето на управителя на КОЦ, Русе

д-р Камен Кожухаров. Тази нетрадиционна форма на терапия чрез изкуството, дава все по-добри лечебни резултати и показатели.

Всеизвестно е, че първите форми на изяви на човешките емоции са чрез рисунките. Така е и до днес, без дори да се замисляме, животът ни се състои от добра дума, хубав филм, музика, танц, тоест от всички форми на изкуството и прояви на човечност. Какъв по-прекрасен начин да доближим болничната атмосфера до домашния уют, да забравим, дори за кратко, страховете си и да продължим битката за живот, за здраве и качествени старини.

Защото в живота има неща, за които човек си заслужава да се бори, а в тази ценностна система на първо място винаги поставяме здравето и живота!

Благодарим на всички художници, участващи в поредния проект, реализиран в КОЦ, Русе. Следващата „спирка” на инициативата „Продължаваме” ще бъде в Бургас между 10 и 15 август 2020 г.  

Инициатор и куратор на проекта е Бистра Стойчева, а художник – Димитър Анастасов.

нагоре