Новини

Безплатни профилактични мамологични прегледи и консултации с психолог при пациенти с рак на гърдата

Безплатни профилактични мамологични прегледи и консултации с психолог при пациенти с рак на гърдата

28 Септември 2015, Понеделник

ПРЕЗ МЕСЕЦ ОКТОМВРИ - МЕСЕЦА ЗА БОРБА С РАКА НА ГЪРДАТА СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ПО ОНКОЛОГИЯ – СОФИЯ ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИПРОФИЛАКТИЧНИ МАМОЛОГИЧНИ ПРЕГЛЕДИ И КОНСУЛТАЦИИ С ПСИХОЛОГ ПРИ ПАЦИЕНТИ С РАК НА ГЪРДАТА

ДЕВЕТ БОЛНИЦИ ОБЕДИНИХА УСИЛИЯ В БИТКАТА СРЕЩУ РАКА НА ГЪРДАТА

                                   

Девет болници в София и Варна се включват в тазгодишната информационна и профилактична кампания в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври. Тя се организира за трета поредна година по инициатива на Първа САГБАЛ „Св. София“, в партньорство със Столична община и Фондация „Една от 8“ и с подкрепата на фармацевтичните компании „АстраЗенека“ и „Новартис“. За пръв път кампанията бе реализирана през 2013 г. Досега в кампанията участваха Военномедицинска академия, УМБАЛ „Св. Марина“ и Специализирана болница за активно лечение по онкология – София. През тази година в кампанията се включват още УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Анна“-София, Първа МБАЛ-София, Четвърта МБАЛ-София и Пета МБАЛ-София.

Кампанията има за цел да постави отново акцент върху профилактиката и лечението на това социално значимо заболяване. Основното послание на инициативата е, че открит навреме, ракът на гърдата е лечим.

 

В месеца за борба с рака на гърдата Специализирана болница за активно лечение по онкология – София организира всеки четвъртък  от месец октомври /1-ви, 8-ми, 15-ти, 22-ти,29-ти/ безплатни профилактични мамографски прегледи на здрави жени на възраст между 50-69 години, които не са правили мамография  през последните 2 годиниМамографиите ще се правят в Отделение „Образна диагностика” след предварително записване на телефон 02/ 8076 260 само между 13 и 15 часа.  В рамките на кампанията ще могат да се прегледат 100 жени.

За първична консултация при съмнение от направените изследвания ще се правят ежедневни консултации през м.октомври с хирург -мамолог всеки ден от 10.00 ч до 10.30 ч. в кабинет №127 само след предварително записване на телефон 02/8076 225. В рамките на кампанията ще могат да се прегледат по 2 жени дневно.

Консултацията с психолог за пациенти с рак на гърдата ще бъде всяка сряда на м. октомври /7-ми, 14-ти, 21-и, 28-и/ от  09:30 - 12:30 ч. само след предварително записване на телефон 02/ 8076 298.

Благодарение на съвременните методи за диагностика и лечение в онкологията, все повече нараства броят на хората, преживели болестта. Животът с рак поставя проблеми, свързани с качеството на живот при болните. Необходима е специална подкрепа за възстановяване на силите, психо-социална адаптация и връщане към живота. Онкологичната рехабилитация дава възможност за подобряване качеството на живот чрез възстановяване на физическата активност, психическа стабилност и самостоятелността на пациентите. Тя се определя като процес, чрез който личността се възвръща към оптимално физиологично, психологично, социално и професионално отношение. По време на индивидуалните срещи с психолога на болницата Вероника Иванова ще се набележат конкретни стъпки и цели в процеса на реадаптация и интеграция с цел по-високо качество на живот – психично, социално и физическо.

В рамките на кампанията всяка от деветте болниците е предвидила различни активности, чрез които да акцентира върху профилактиката и лечението на това социалнозначимо заболяване, както и рехабилитацията след активно лечение.

Активностите в рамките на предстоящата кампания бяха представени на пресконференция днес в Столична община. По време на събитието бяха оповестени и данните от проведената по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова първа по рода си скринингова кампания за рак на гърдата. Тя се проведе в периода от месец февруари до месец юни включително сред учителките от общински детски градини и училища на възраст между 35 и 60 години. В рамките на скрининговата кампания през преглед са преминали 5179 жени като при 28 от тях са установени злокачествени новообразувания на млечната жлеза. Всички те са насочени за допълнителни изследвания и лечение.

Всяка от болниците ще обяви на интернет страницата си график на предвидените активности и телефони за предварителни записвания. След запълване на графиците, записванията ще бъдат преустановени.

нагоре