За нас в медиите

Каква е вероятността да се развие лимфедем след лечение за рак на гърдатa?

Каква е вероятността да се развие лимфедем след лечение за рак на гърдатa?

10 Юни 2024, Понеделник

Д-р Ваня Митова, началник на Отделение по хирургия на гърда и реконструктивна хирургия към УСБАЛ по Онкология „Проф. Иван Черноземски“ в София участва в подкаста "Д-р Здраве с Мария", където представи любопитни факти за диагностиката и лечението на рака на гръдата. 

Д-р Митова е създател на първата у нас мобилна мултимодална апликация BreastHelp за превенция и проследяване на вече диагностицирани пациентки с рак на гърдата. Тя е сред малкото специалисти у нас, преминали обучение по онкопластична хирургия на гърда в три от най-елитните места в света - Оксфорд, Кеймбридж и Париж (Институт Кюри).

Всеки един от модулите в мобилното приложение BreastHelp включва полезна информация за съответната група жени, за която е предназначен модулът. В модула за вече диагностицираните с рак на гърдата жени потребителите могат да открият подоробна и по-специфична информация. Информацията е структурирана така, че всяка жена да може да намери отговорите на въпросите, с които се сблъсква, когато чуе диагнозата „рак на гърдата“ - от това какво изследване да бъде напраено, какво направление е необходимо, до това как да се храни и какво да очаква при всяка една от различните терапиите, през които преминава. Ако една жена е добре информирана за това какво й предстои, то тя много по-лесно ще премине през целия път на диагностика, лечение и проследяване. И обратното – неизвестността и лутането в системата на здравеопазването водят до отчаяние в тези жени. Това е и една от основните причини за създаването на BreastHelp.

В подкаста д-р Митова отговаря на въпроси като: има ли случаи, при които ракът на гърдата може да се обърка с друга диагноза; освен за естетични цели, когато още се поставят импланти, крият ли рискове поставените импланти,  за или против имплантите; какво е имплант-асоцииран лимфом и какви са симптомите при имплант-асоциирани лимфоми; след операция на гърда има ли специфични препоръки за сутиените на пациентките, по-различни ли са сутиените след такава операция; каква е вероятността да се развие лимфедем след лечение за рак на гърдата, какво е това и как се лекува.

Каква е вероятността да се развие лимфедем след лечение за рак на гърдатa

Лимфедемът е една от възможните последици след лечение на рак на гърдата. Според актуални данни от клинични проучвания оток (едем) има вероятност да се развие при до 20% от всички пациенти, в зависимост от наличието на придружаващи заболявания, стадия и вида преминало лечение (най-вече след оперативно или лъчелечение). Най-често оток се появява в ръката от страната на оперираната гърда или в самата гърда. Съвременните стандарти за лечение включват т.нар пълна противооточна терапия, която е комбинация от различни методи - мануален лимфен дренаж, компресионно бандажиране и носенете на компресивни ръкавици или ръкави, упражнения и грижа за кожата. Менажирането на лимфния оток задължително трябва да се извършва от специалист, защото има много тънкости, както в поведението, така и в избора на подходящи продукти. Например, при компресивните ръкави е важно да се използва т.нар. плоска плетка и чрез градуирана компресия да увеличава налягането в крайника, така че течността да се премества от зона с високо налягане към област с по-ниско налягане.

Вижте във видеото целия разговор с д-р Ваня Митова.

нагоре