За нас в медиите

Д-р Ваня Митова: Ракът на гърдата може да бъде объркан с други редки заболявания

Д-р Ваня Митова: Ракът на гърдата може да бъде объркан с други редки заболявания

16 Юни 2024, Неделя

Ракът на гърдата е най-честото злокачествено заболяване в целия свят, което обаче може да имитира и други заболявания, така както други заболявания могат да имитират рака на гърдата. Такъв е примерът със саркоидозата (системно възпалително заболяване, което на практика може да обхване всеки един орган от тялото). Това каза в интервю за БТА д-р Ваня Митова, която е началник на Отделението по хирургия на гърдата и реконструктивна хирургия в Университетска специализирана болница по онкология  (УСБАЛО) „Проф. Иван Черноземски”. Тя участва в 14-ата Научна конференция по онкология, която се провежда в курортен комплекс „Боровец“ този уикенд. 

По думите ѝ саркоидозата не е злокачествено заболяване. Най-често засяга белите дробове в до 90 % от случаите, но на практика може да се прояви във всеки орган на тялото, включително и по кожата. Саркоидозата на гърдата е изключително рядко заболяване и обхваща <1% от всички болни от саркоидоза, но симптомите ѝ са много общи с тези на рака на гърдата, т.е. може да имитира злокачествен процес. Обикновено се проявява като бучка в гърдата, която има същата ехографска характеристика, както злокачествените процеси в млечните жлези. Именно поради тези причини пациенти претърпяват често биопсия и/или операция, целейки да бъде премахнат туморът, без да се проверят другите органи за заболяване.

Д-р Митова обясни, че ако бъде направена биопсия и се докаже, че това е саркоидоза, пациентите могат да преминат единствено консервативно лечение без операция или други тежки интервенции. За съжаление и хистологичната диагностика на саркоидозата не е никак лесна и обикновено се поставя по метода на изключването.

Специалистът каза, че в клиниката, в която работи, имат случай на пациентка, която е била насочена за операция за рак на гърдата, а всъщност пациентката е страдала от саркоидоза, проявила се със сходни симптоми. 

Според д-р Митова заболявания, които се определят като възпалителни на гърдите (т.нар. „мастит“), всъщност могат да се окажат злокачествен процес. Тяхното пропускане би било фатално за пациентите. Специалистът посочи, че обикновено първото, което правят лекарите, когато пациентът се оплаче от симптоми като оток, зачервяване на гърдата, локално повишаване на температурата, е да предпишат анбитиотично лечение. В тези случаи обаче състоянието на пациентите не се подобрява, а образната диагностика често се пропуска, мислейки си, че се касае за банално възпаление.

Тя сподели още, че инфламаторният карцином, известен още като карциноматозен мастит, е по-рядък, но по-агресивен тип рак на гърдата, и ако бъде пропуснат - може да се окаже фатален.

нагоре