Новини

48 мъже работят като медицински сестри

48 мъже работят като медицински сестри

23 Май 2014, Петък
48 мъже в бели престилки се грижат за болните като медицински сестри. Най-често те избирали реанимациите и хирургичните отделения.

Това стана ясно по време на честването на Деня на сестринството в Специализираната болница за активно лечение по онкология в столицата, пише „Монитор”.

„Към момента в болниците ни като медицински сестри работят 48 мъже, като всяка година в тази специалност кандидатстват по 3-4 момчета”, съобщи за „Монитор” зам.-председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Петя Недкова. Те се насочвали предимно към реанимациите и хирургичните отделения.

Празникът не мина и без равносметка. В света има над 25 млн. медицински сестри, като 6 млн. от тях са в Европа. „Всички знаете, че у нас има демографска криза. Все пак от НСИ отчитат, че детската смъртност намалява, а средната продължителност на живота се увеличава. Това от една страна е добра новина, но от друга, става дума за увеличаващ се натиск върху здравната система. Специалистите по здравни грижи са едва 47 806, като 32 059 са медицинските сестри. Освен това в болниците ни работят още 38 675 души друг персонал”, съобщи директорът на СБАЛО д-р Валентин Ангелов.

Според него броят на тези кадри е крайно недостатъчен. Те са в пъти повече натоварени от преди 20-30 години. Въпреки това той отчете, че медицинският персонал в онкоболницата не е загубил своята човечност. „Пациентите ни могат да са спокойни, че прекрачвайки прага на болницата, ще попаднат в добри ръце и за тях ще се погрижат професионално”, каза още директорът.

От съсловната организация припомнят, че преди десетина години сестрите у нас са наброявали 50 000, но вследствие на постоянните реформи в здравеопазването голяма част от тях се преквалифицирали - едни заради ниското заплащане, а други заради ниския престиж на професията. Повечето медицински сестри споделят, че са разочаровани от отношението на обществото към труда им.

За отлива на медицински сестри, лаборанти и акушерки се говори от години. „Напоследък нашите кадри емигрират предимно в Западна Европа”, обясни Петя Недкова. Там те получавали поне три пъти по-високи заплати. 480 лв. е базовата заплата за медицинските сестри, залегнала в колективните трудови договори. Единични са случаите на по-високи възнаграждения – всичко зависи от годините стаж и тежестта на работата в даденото отделение. В такива случаи доходите могат да достигнат 850 лв.

„Около 360 момичета завършват тази специалност годишно в колежите у нас, но едва 30% от тях започват работа в някоя болница, ДКЦ или при общопрактикуващ лекар. Останалите сменят професията или заминават в чужбина”, отчита още Петя Недкова.

Средно 1200 евро вземат те месечно, и то в средно голяма болница в Германия. В последните две години те получават добри оферти и от Великобритания, Белгия и Швейцария. Масово обаче се търсели наши кадри в Италия и Малта. Там сестрите ни работели в болници, а не като болногледачи.

Медицинските сестри с 13 модела обувки

Медицинските сестри могат да избират измежду 13 модела работни обувки, а униформите им се шият по утвърден през 1983 г. каталог. Това стана ясно по време на празника на съсловието в Специализираната болница за активно лечение по онкология в столицата. По време на тържеството бяха представени работните облекла на милосърдните дами от 1900 г. насам.

В началото на 20 век сестрите са носили дълги до земята кафяви вълнени рокли. Маншетите са били бели с копчета. Яката представлявала пелерина, завързана на врата с бяла панделка. Над нея медицинските сестри носели бяла престилка, чиято горна част била с презрамки. На гърдите си те носели пришит червен кръст. Косите им били скрити под голяма забрадка, която достигала до раменете им и се закопчавала под брадата.

„Работното облекло в болниците по време на Балканската война е от две части – тъмносива права рокля и бяла престилка с презрамки отгоре. Косите се прибирали с малка забрадка”, обясни Галя Милчева, старша сестра на Клиниката по химиотерапия в болницата. По думите й бялата престилка, доближаваща се до вида, в който я познаваме, се появява през 1923 г. Тя се закопчавала отпред, имала два джоба и коланче на кръста. Дължината й се скъсила до под коляното.

По време на Отечествената война милосърдните сестри слагат военна униформа с куртка и права пола над коляното в характерния за военните дрехи тъмнокафяв цвят. Дамите носели барета на главата и обувки тип „кубинки”. В джоба си имали фенерче и сгъваемо ножче.

В началото на 60-те години на 20-и век те отново слагат бялата престилка – светлосиня рокля с бебешка якичка и бяла престилка с презрамки и един джоб. В тези години се утвърждават 13 модела обувки за медицински сестри. Разрешената височина на токчето е едва 4 см.

„През 1952 г. облеклата на съсловието се стандартизират и различните видове сестри вече имат своя отличителна униформа”, разказва още сестра Милчева. Сестрите сложили касинки с червено кръстче, старшите - със синя линия, а главните - с червена.

„Трябва да скъсим дължината на престилките. Криза е, трябва да се пестят пари”, пошегува се директорът на болницата д-р Валентин Ангелов. Бурен смях обаче предизвика облеклото на медицинската сестра от бъдещето. „Тя най-вероятно ще е в специално защитно облекло по тялото, носеща всичко необходимо по себе си”, предположи сестра Милчева. След ревюто съсловието бе поздравено от детския ансамбъл при читалище „Гео Милев” в Долна баня и дует „Шик”.

нагоре