Уважаеми колеги, уважаеми пациенти,

на 90 години почина видният български онколог проф. д-р Иван Черноземски, чийто професионален път е неразривно свързан с развитието на нашата болница.

Професионалната дейност на проф. Черноземски започва като участъков лекар в периода 1957-1959 г., след което продължава като аспирант в Института по онкология. От 1960 г. последователно става научен сътрудник, старши научен сътрудник, професор, директор на Националния онкологичен център. В периода 2000-2009 г. е член на Съвета на директорите на Специализираната болница за активно лечение по онкология. През 2012 г. министърът на здравеопазването връчи на проф. д-р Иван Черноземски, присъдения от СБАЛ по онкология, Златен медал за цялостен принос в областта на онкологията.

Проф. Черноземски е председател на Българския национален комитет на УНИЦЕФ (1990-97 г.) (почетен председател от 1997-); председател на Фонда за лечение на деца в чужбина (2004-2010 г.); член на Фондация “21 век” (1997-1999 г.); председател на Фондация “Борба с рака”, от 2006 г. е председател на настоятелството на Международна изследователска фондация „Хасуми-България“. През 1990 г. е министър на здравеопазването. От 2000 г. до 2006 г. е Национален консултант по онкология.

От 1974 г. до 2006 г. е експерт на Световната здравна организация в Международната агенция за борба с рака, а в периода 1991-1992 г. е вицепрезидент на Европейското бюро на Световната здравна организация. През 2005 г. създава и ръководи клуб „Млад онколог“.

Проф. Черноземски е носител на ордени „Стара планина” Първа степен, на “Кирил и Методий” Първа степен, на отличието „Лекар на България“, „Медик на годината за цялостен принос в борбата с онкологичните заболявания.

Проф. Черноземски има над 200 статии в различни специализирани медицински издания и множество монографии.

Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология поднася най-искренни съболезнования на всички негови близки. Поклон пред делото и паметта му и нека да е светъл пътят му !

Опелото ще бъде на 30 май от 11:00 ч. в столичния храм „Св. Седмочисленици“.

prof-Chernozemski.png

Водещи лъчетерапевти от УСБАЛО взеха участие в ESTRO

              От 12 до 16 май 2023 г. във Виена, Австрия се проведе годишен конгрес на Европейското дружество по радиационна онкология (ESTRO). Темата на конгреса тази година е „От иновация към действие“ и се фокусира върху това как се прилагат научните изследвания в практиката.

              УСБАЛ по Онкология беше представена от водещи наши лъчетерапевти - проф. д-р Иглика Михайлова, д-р Димчо Георгиев, д-р Веселин Любомиров и инж. физик Нели Гешева.

               Проф. д-р Иглика Михалова взе участие в научната програма на конгреса с постер на тема: „Предиктивни и прогностични маркери при паценти с мозъчни тумори “.

              Европейското дружество за терапевтична радиология и онкология (ESTRO) е основано в Милано през септември 1980 г. като общност на всички работещи в областта на лъчелечението и онкологията. Основните му цели са да насърчава радиационната онкология във всичките й аспекти и да разработва стандарти за радиационните технологии, радиофизиката и радиобиологията в Европа и да стимулира тяхното прилагане.

Амбицията на ESTRO е да укрепи радиационната онкология, като основен партньор в мултидисциплинарната грижа за рака и да гарантира достъпно и висококачествено лъчелечение за всички пациенти, които се нуждаят.

estro2 

ПОЗДРАВ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА УСБАЛ ПО ОНКОЛОГИЯ ЕАД

Д-Р ВЛАДИМИР ДАСКАЛОВ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ НА БОЛНИЦАТА

Уважаеми колеги,

За мен е удоволствие да ви поздравя по случай 12 май - Международния ден на сестринството и да изразя своята искрена признателност за неуморния ви труд, високия професионализъм и всеотдайност към здравето и живота на нашите пациенти!

В медицината няма второстепенни роли. Именно професионалистите по здравни грижи са основните помощници на всеки лекар. "Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания". С тези думи и с личния си пример Флорънс Найтингейл полага основите на професията „Медицинска сестра“ и остава завинаги в историята на световното здравеопазване. Вярвам, че те са верую на всеки, посветил професионалния си път на грижата за здравето на хората.

Благодаря ви за това, че влагате цялото си сърце в името на нашите пациенти!

Искрено ви желая крепко здраве и много професионални успехи!

Честит празник!

д-р Владимир Даскалов, д.м.
Изпълнителен директор на УСБАЛ по онкология ЕАД

Благодарствено писмо от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив посветено на екипа на „УСБАЛ по онкология“.

Screenshot 2023 03 10 170245

Обявен е конкурс за избор на членове на органи за управление – съвет на директорите  на „УНИВЕРСИТЕТСКА СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ПО ОНКОЛОГИЯ“ ЕАД, ЕИК 000662776, за позиции, както следва:

  1. Представител на държавата – един.

Информация за конкурса е публикувана на сайта на Министерство на здравеопазването - Конкурс за избор на членове на органи за управление – съвет на директорите на „УСБАЛО“ ЕАД (government.bg)

Подкатегории

Контакти

Адрес гр.София  Карта
ул. "Пловдивско поле" №6
Тел.:+359 2 8076-299
(от 7:30 до 15:00часа)
Имейл: secretary@sbaloncology.bg
Обратна връзка
Телефонен указател

 

Национален Раков Регистър

Национален Раков Регистъррегистрация на новите случаи от злокачествени новообразувания в цялата страна.... научете повече

Конференции на УСБАЛО

Design Oncology 2023

На български bg-BG

Main menu en-GB

Scroll to top